Mainos

Helvi Sipilä on kuollut

Ministeri Helvi Sipilä on kuollut 94 vuoden iässä. Sipilä toimi YK:n apulaispääsihteerinä 1970-luvulla.

Hän oli myös liberaalisen kansanpuolueen presidenttiehdokas 1982. Hän oli ensimmäinen nainen sekä Suomen presidenttiehdokkaana että YK:n apulaispääsihteerinä.

Sipilä oli syntynyt Helsingissä 5. toukokuuta 1915. Hän oli juristi ja sai varatuomarin arvon 1941. Hän oli yksi harvoista naispuolisista asianajajista. Hänen 1943 perustamansa asianajotoimisto toimi vuoteen 1972.

Sipilä pääsi vapaaehtois- ja luottamustoimintansa kautta 1950-luvulla kansainvälisiin tehtäviin. Vuodesta 1960 Sipilä toimi erilaisissa YK:n tehtävissä.

Apulaispääsihteerinimityksen jälkeen 1972 Sipilä lopetti asianajotoimistonsa ja muutti aluksi New Yorkiin, sitten Wieniin. Sipilän vastuulla YK:ssa oli humanitääristen asioiden keskus. Hänen kautensa suurin tapahtuma oli Kansainvälinen naisten vuosi 1975.

Sipilän ansiosta perustettiin YK:n Naisten kehitysrahasto Unifem. Eläkkeelle jäätyään hän perusti Unifemiin kansallisia yhdistyksiä ja toimi YK:n konsulttina.

Apulaispääsihteerikauden päätyttyä 1980 Sipilä jatkoi YK-tehtäviä Suomessa YK:n naisten kehitysrahaston Suomen- yhdistyksen puheenjohtajana.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.