Mainos

Helvetin enkelien jengisyytteet taas nurin

Etelä-Karjalan käräjäoikeus hylkäsi Helvetin enkelien paikallisen järjestön jäsenten ns. jengisyytteet eli syytteet järjestäytyneen rikollisryhmän toimintaan osallistumisesta. Vajaa vuosi sitten Espoon käräjäoikeus päätyi samanlaiseen ratkaisuun.

Oikeuden mukaan Lappeenrannan osastoa koskevassa oikeudenkäynnissä ei ilmennyt näyttöä siitä, että Helvetin enkelit olisivat tehneet tai suunnittelisivat riittävän vakavia rikoksia.

Ns. jengipykälä tuli rikoslakiin helmikuussa 2003. Ketään ei ole toistaiseksi sen perusteella tuomittu. Järjestäytyneen rikollisryhmän toimintaan osallistumisesta voidaan tuomita sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi.

Syyttäjän mielestä Hells Angels MC Carelia oli järjestäytynyt siten, että tavoitteena on tehdä yksi tai useampi rikos, josta säädetty enimmäisrangaistus on vähintään neljä vuotta vankeutta. Syyttäjä perusteli tätä sillä, että Carelia on osa maailmanlaajuista organisaatiota. Sillä on omat vartioidut kokoontumistilat, jäseniä on useita ja heidän välillään on käskyvaltasuhteet.


Rikoslain 17 luvun 1 a §: Järjestäytyneen rikollisryhmän toimintaan osallistuminen

Se, joka:

1) perustamalla tai organisoimalla järjestäytyneen rikollisryhmän taikka värväämällä tai yrittämällä värvätä väkeä sitä varten,

2) varustamalla tai yrittämällä varustaa järjestäytynyttä rikollisryhmää räjähteillä, aseilla, ampumatarvikkeilla tai niiden valmistamiseen tarkoitetuilla aineilla tai tarvikkeilla taikka muilla vaarallisilla esineillä tai aineilla,

3) toimeenpanemalla, yrittämällä toimeenpanna tai antamalla järjestäytyneelle rikollisryhmälle koulutusta rikollista toimintaa varten,

4) hankkimalla, yrittämällä hankkia tai luovuttamalla järjestäytyneelle rikollisryhmälle toimitiloja tai muita sen tarvitsemia tiloja taikka kulkuvälineitä tai muita ryhmän toiminnan kannalta erittäin tärkeitä välineitä,

5) suoraan tai välillisesti antamalla tai keräämällä varoja järjestäytyneen rikollisryhmän rikollisen toiminnan rahoittamiseksi,

6) hoitamalla järjestäytyneen rikollisryhmän tärkeitä taloudellisia asioita tai antamalla ryhmän toiminnan kannalta erittäin tärkeitä taloudellisia tai oikeudellisia neuvoja tai

7) järjestäytyneen rikollisryhmän rikollisten tavoitteiden saavuttamista muulla olennaisella tavalla aktiivisesti edistämällä

osallistuu järjestäytyneen rikollisryhmän toimintaan, jossa tavoitteena on tehdä yksi tai useampi rikos, josta säädetty enimmäisrangaistus on vähintään neljä vuotta vankeutta, taikka yksi tai useampi 11 luvun 10 §:ssä tai 15 luvun 9 §:ssä tarkoitettu rikos, ja jos tällainen rikos tai sen rangaistava yritys tehdään, on tuomittava järjestäytyneen rikollisryhmän toimintaan osallistumisesta sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi.

Syyttäjä perusteli väitettään myös sillä, että jäsenet ovat maksaneet Carelian taustayhdistykselle Kaxpyöräset ry:lle puolentoista vuoden aikana 29000 euroa tuki- ja jäsenmaksuja. Kerhotiloissa on pidetty salakapakkaa ja tiloista on vuosien aikana takavarikoitu lukuisia ampuma-aseita.

Oikeus ei väitteitä hyväksynyt. Se katsoi, että jengipykälän soveltaminen edellyttää tiettyjen vaatimusten täyttymisen:

- Toiminnan pitää olla ainakin tietyn ajan koossapysyvää

- Jäseniä pitää olla vähintään kolme

- Rakenteen pitää olla jäsentynyt

- Jäsenet toimivat yhteistuumin tehdäkseen yhden tai useampia rikoksia, joista enimmäisrangaistus on vähintään neljä vuotta vankeutta.

Näin oikeus perusteli 

Etelä-Karjalan käräjäoikeus tutki edellytyksiä palasittain.

Jäsenet ja pysyvyys: Oikeuden mukaan Carelian sai Helvetin enkeleiden täysjäsenyyden 2002 ja jäseniä on ollut yli kolme. Lisäksi jengillä on toimitila Lappeenrannan Viistokadulla. Koko- ja pysyvyysedellytyksestä ei ollut epäselvää.

Jäsentyneisyys: Oikeus piti toimintaa jäsentyneenä, koska järjestöllä on organisaatio ja säännöt.

- Säännöistä ilmenee paitsi kansainvälinen myös kansallisen tason hierarkisa, edellytetyt tiedotus- ja muut toimintatavat ja taloudelliset vaatimukset. Säännöissä on varsin tarkkoja ohjeita siitä, ketä jäseniksi hyväksytään, miten täysjäseneksi voi päästä ja miten organisaatiossa eri asemassa olevien henkilöiden on käyttäydyttävä, oikeus totesi.

Oikeus katsoi, että jutun käsittelyssä selvisi sääntöjä myös noudatettavan.

Rikokset: Käräjäoikeus totesi että rikollisjärjestön toimintaan osallistuminen on rangaistavaa, jos tehdään yksi tai useampi riittävän vakava rikos tai sen yritys. Sellainen ei ole rikollisjärjestö, jos henkilöt vai tekevät tahoillaan rikoksia toisistaan tietämättä.

- Syyksilukeminen ratkaistavana olevassa asiassa edellyttäisi siis näyttöä siitä, että yksi tai useampi syytteessä olevista henkilöistä olisi tehnyt HAMC:n lukuun yhden tai useamman rikoksen, jota olisi pidettävä lainkohdan tarkoittamalla tavalla vakavana.

Oikeus totesi, että Lappeenrannassa puiduista rikoksista ei täyttänyt vakavuusvaatimusta, eikä tietoa ollut mistään aikaisemmastakaan teosta.

- Näin ollen asiassa on jäänyt näyttämättä, että puheena oleva riittävän vakava päärikos olisi tapahtunut tai että sellaista olisi edes ollut suunnitteilla järjestäytyneen rikollisryhmän toimintaan osallistumisen tunnusmerkistön täyttävällä tavalla.

Tuomio salakapakasta

Kahdeksan Carelian jäsentä tuomittiin alkoholirikoksesta ja veropetoksesta. Oikeus katsoi, että kerhotiloissa oli myyty juomia 3900 euron edestä. Koska kaupan oli myös tupakkaa, niin tuomio tuli myös tupakan myyntirikoksesta.

Tuomio tuli kaikille myös huumausainerikoksesta, koska tiloista löytyi 3,8 grammaa hasista, 0,6 grammaa marihuanaa ja kuusi ekstaasitablettia.

Vaikka oikeus hylkäsi ns. jengisyytteet, niin se käytti silti rangaistuksia mitatessaan koventamisperusteena sitä, että teot oli tehty vakavien rikosten tekemistä varten järjestäytyneen ryhmän jäsenenä. Koventamisperustetta voidaan käyttää lievemmissäkin teoissa.

Muutama tuomittiin myös muista pienemmistä rikoksista. Oikeus totesi mm., että muutama jäsen oli aikeissa viedä Kouvolan Red Devils -jengin yksivuotisjuhliin pienen erän huumeita lahjaksi. Poliisi takavarikoi aineet ennen levitystä. 

Tuomiot vaihtelivat kolmen kuukauden ehdollisesta seitsemän kuukauden ehdottomaan vankeustuomioon. Ehdottoman taustalla oli miehen aiempi vankeusrangaistus.

Yksi jengin jäsenistä tuomittiin myös törkeän kiristyksen yrityksestä, koska hän oli yrittänyt saada ex-puolisoltaan tämän omistaman moottoripyörän papereita uhkailemalla. Oikeus katsoi, että tätä rikosta ei ollut tehty jengin nimissä. Mies sai tästä ja salakapakkarikoksista 1 v 4 kk ehdollista. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.