Helteinen heinäkuu lisäsi kuolleisuutta

Ennätysmäärä suomalaisia on kuollut helteisen heinäkuun aikana.

Väestörekisterikeskuksen ennakkotietojen mukaan kuolleita oli heinäkuussa 4 314. Kuolleisuus ei ole vuosikymmeniin ollut heinäkuussa yhtä korkea. Normaalisti heinäkuussa kuolee noin 3 900 ihmistä.

- Heinäkuu ei kuitenkaan kata tämän kesän koko hellejaksoa, eli koko kesän helteiden uhriluku on vielä korkeampi, valaisee Oulun yliopiston ja Työterveyslaitoksen emeritusprofessori Simo Näyhä.

Näyhän mukaan helteistä johtuvat kuolemat ovat tyypillisimmin sydänkuolemia tai aivohalvauksia. Kuolemat voivat liittyä myös hengityselinsairauksiin.

- Yksi mekanismi hellekuolemiseen on kuivuminen. Jano tulee, mutta elimistö varoittaa kuivumisesta liian myöhään. Tämän vuoksi vereen syntyy sellaisia muutoksia, että ne voivat aiheuttaa esimerkiksi veritulppia, Näyhä selvittää.

Näyhä lisää, että kuivumisen vuoksi helteillä on vastaisuudessakin muistettava nesteytys.

- Vichyvesi on hyvä juoma, sillä siinä on mukana myös tarpeellista suolaa.

Lämpöhalvauksia vasta kovilla helteillä

Pahimmilla helteillä ongelmaksi tulevat myös lämpöhalvaukset. Ne ovat vaarana eritoten vanhuksille sekä pitkäaikaissairaille.

- Lämpöhalvauskuolemat lisääntyvät yleensä vasta kovemmilla helteillä, eli alle 25 asteen helteet eivät niitä vielä lisää, Näyhä kertoo.

Meilahden sairaalan vastaavan ylilääkärin Raija Malmströmin mukaan tämän kesän hellejaksossa rankkaa oli se, että myös yöt olivat kuumia.

- Helteellä potilaat nukkuvat huonosti. Sairaan potilaan elimistölle on stressaavaa, jos ei saa normaalia lepoa, Malmström sanoo.

Päivystykset ja sairaalat ovat olleet ruuhkaisia pitkittyneen hellejakson aikana.

Näyhä uskoo, että suomalaisetkin alkavat sopeutua hiljalleen ilmastonmuutokseen, eli lämpimimpiin säihin osataan varautua paremmin.

- Suomalaiset ovat vielä herkkiä lämpimälle ilmalle, sillä olemme tottuneet enemmän kylmiin olosuhteisiin. Sopeutuminen on sekä fyysistä että psyykkistä.

Edellisen kerran poikkeuksellisen pitkä hellekausi oli vuonna 1972. Silloin kuumuus lisäsi kuolleisuutta ainakin 800 hengellä.

(MTV3 - STT)

Katso Mari Karppisen juttu

Lue myös:

    Uusimmat