Mainos

Helteet vauhdittaneet viljojen valmistumista

Viljat valmistuvat tänä vuonna ennätyksellisen varhain. Huippusatoja ei kuivan kauden vuoksi kuitenkaan ole odotettavissa.

Viime päivien helteet ovat vauhdittaneet viljojen valmistumista.

Ruista ja jopa ohraa päästään poutasään jatkuessa puimaan paikoin Etelä-Suomea vielä tämän kuun aikana.
Kasvukauden lämpösumma oli jo ennen helteiden alkamista reilun viikon verran tavanomaista edellä. Satonäkymät ovat vaihtelevia, sillä alueelliset erot ovat jopa maakuntien sisällä suuria.

Huippusatoja tuskin saadaan, sillä juhannusta edeltänyt kuiva jakso verotti kasvustoja. Esimerkiksi Lahden eteläpuolella saviset pellot kärsivät pahoin kuivuudesta.

Salpausselän pohjoispuolella satonäkymät ovat paremmat, arvioi kasvinviljelyagronomi Jari Keränen Hämeen maaseutukeskuksesta. Asikkalassa arvellaan puintien alkavan rukiin ja aikaisten ohralajikkeiden osalta ehkä jo ensi viikolla.

-Ei tällaista kesää ole aikaisemmin kohdalle osunut. Mansikka-aika alkaa tilallani olla ohi, ja viljapellot alkoivat vaalentua varhain heinäkuussa. Rukiin puinti alkanee rinnepelloilla lähipäivinä. Myös aikaiset ohrat vaikuttavat valmistuvan pikavauhtia, kertoi vuodesta 1965 lähtien tilaansa Asikkalan Vesivehmaalla viljellyt Timo Ala-Karonen.

Juhannuksen tienoilla alkaneet sateet aiheuttivat sen, että esimerkiksi mallasohran jyväkoko on suuri, mutta kasvustot harvoja. Asikkalassa arvellaan kuitenkin ohrassa päästävän parhailla lohkoilla noin neljän tonnin hehtaarisatoihin.

Varsinais-Suomessa pahoja katoalueita

Myös Varsinais-Suomessa kasvukausi on ainakin kaksi viikkoa tavanomaista edellä. Alueella on jo puitu puna- ja nurminataa heinänsiemeneksi.

Kasvinviljelyagronomi Soile Hänninen on työskennellyt Turun Farma-maaseutukeskuksessa vuodesta 1974 lähtien.

-Vastaavaa aikaisuutta ei ainakaan sen jälkeen ole havaittu. Jo kylvöihin päästiin huikean aikaisin eli huhtikuun puolivälissä. Alkukesän kuivuus kuitenkin romutti haaveet hyvästä sadosta. Alueelliset erot tosin ovat todella suuria, sillä huonoimpien tähtien alla kasvaneet pellot ovat tänä kesänä kärsineet miltei kaiken mahdollisen. Ensin kuivuus, sitten halla ja vielä kirvat, joita oli paikoin kahdessa kerroksessa, kun kaikille ei jalansijaa löytynyt, kertoi Hänninen.

Varsinais-Suomen pelloilla on lajikkeissa tapahtunut iso muutos. Aikaisista ohralajikkeista on pääosin luovuttu. Tilalle on kylvetty myöhäisempää, kaksitahoista ohraa, josta saa mallasohrana hieman paremman hinnan. Laatutoiveita heikentää kuitenkin kuivuudesta johtuva, paikoin epätasainen kasvu. Lyhyeksi jäänyt pääverso saattaa jo olla tuleentunut, mutta pidemmät sivuversot vielä vihreitä.

(MTV3-STT)

Katso myös Riikka Luomanpään juttu aiheesta
(Huomenta Suomen uutiset 19.07.2002)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.