Mainos

Helteet vähentävät työntehoa

Teknillisen korkeakoulun tutkimus vahvistaa, että korkea sisälämpötila vähentää työntekijöiden tehokkuutta.

Lämpötila vaikuttaa haitallisesti ihmisten työtehoon toimistoissa. Teknillisen korkeakoulun tuore tutkimus vahvistaa monen näppituntuman: työteho heikkenee lämpötilan noustessa.

Tilanteen korjaaminen ei merkitse kustannuksia. Tutkimuksen mukaan lämpötilaan investoiva työnantaja jää vuosikustannuksissa voiton puolelle, sillä työtehon kasvusta kertyvät säästöt ovat suurempia kuin investoinneista ja käyttökustannuksista kertyvät kulut.

Toimistojen lämpötilat nousevat aiempaa herkemmin, sillä nykyaikainen rakennustekniikka suosii lasipinta-alaa. Suuret lasit päästävät auringon säteilyn ja ulkoilman lämmön helposti sisäänsä. Lisäksi toimistojen lämpöä tuottavien laitteiden määrä on lisääntynyt entisestään.

Toimistojen lämpötila vaikuttaa olennaisesti sisäilman laatuun ja on siten tärkeä tekijä sekä toimistotyöntekijöiden tehokkuuden että viihtyvyyden kannalta.

Suomalaisissa ja kansainvälisissä tutkimuksissa on tarkasteltu toimistotyöntekijöiden tehoa, ja lämpötilan noustessa viisi astetta neutraalilämpötilasta suorituskyky laskee noin kymmenen prosenttia. Toimistotilojen optimilämpötila on noin 22 astetta.

Toimistotilojen kohonnutta lämpötilaa voidaan laskea parantamalla aurinkosuojausta, lisäämällä ulkoilmavirtaa, pitämällä ilmanvaihtoa kauemmin päällä tai lisäämällä järjestelmään koneellinen jäähdytys.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.