Mainos

Helteet ovat lämmittäneet uimavesiä

Maan etelä- ja keskiosassa pintaveden lämpötila on nyt 18-21 astetta ja Lapissa 5-13 astetta. Kylmä juhannussää voi kuitenkin pilata uimarien ilon.

Sisäjärvien pintavedet ovat lämmenneet vauhdilla viime päivien helteiden ansiosta Etelä- ja Keski-Suomessa. Tänään uimavesien pintalämpötilat lähenivät monin paikoin jo 20 astetta. Etelä-Suomessa Tuusulanjärvessä pintaveden lämpötilaksi mitattiin jo 21,1 astetta.

Juhannukseksi ennustettu epävakaisempi ja kylmempi jakso ei kylmetä vesiä hetkessä.

- Vedet ovat eri puolilla maata muutaman asteen pitkäaikaisten keskiarvojen yläpuolella. Kylmänä päivänä vesi saattaa asteella parilla jäähtyä, mutta ei se jääkylmäksi kuitenkaan muutu, kertoi Suomen ympäristökeskuksen hydrologi Johanna Korhonen.

Viime torstaina ilman lämpötila oli viileämpi, ja pintavedetkin jäähtyivät heti. Veden lämpötila seuraa säätä.

- Jos juhannuksesta tulee erittäin tuulinen ja kylmä voi syvemmällä oleva kylmempi vesi lähteä sekoittumaan, muistuttaa Korhonen.

Kesäkuun alkupuolella veden lämpötilat olivat maan etelä- ja keskiosassa ajankohdan keskiarvoa alempia. Viime päivien lämmin sää on nostanut sisävesien pintalämpötiloja vauhdilla. Maan etelä- ja keskiosassa pintaveden lämpötila on nyt 18-21 astetta ja Lapissa 5-13 astetta.

Suomen ympäristökeskuksen päivittäin mittaamat lukemat ovat ohjeellisia, eikä niitä voi yleistää koskemaan laajoja alueita.

Lähestulkoon 20-asteiseksi vesi oli lämmennyt tänään jo muun muassa Päijänteen Päijätsalossa (19,9) ja Lauritsalassa (19) Lappeenrannassa. Kallavedellä pintaveden lämpötila oli 16,6, Pohjois-Karjalassa Pyhäselässä 17,8, Lohjanjärvellä 18,3 ja Oulujärven Manamansalossa 18,3 astetta.

Levätilanne Suomen järvissä on hyvä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.