Mainos

Helteet lisäävät häiriöitä kotien sähkölaitteissa

Helteisen sään kuumottaessa asuntoihin tuodaan tuulettimia ja jäähdyttäviä ilmastointilaitteita, jotka nostavat kotitalouksien sähkönkulutusta. Helteellä myös laitteiden käyttöhäiriöt lisääntyvät, kun lämpötilaero laitteen sisällä verrattuna ympäristön lämpötilaan on normaalia suurempi.

Ilman lisälaitteittakin sähkönkulutus nousee, sillä kylmälaitteet joutuvat tekemään rankasti töitä pitääkseen ruuat viileinä ja pakasteet jäässä.

- Kun lämpötilat nousevat yli kolmenkymmenen asteen, kylmälaitteen sähkönkulutus voi nousta jopa 25-40 prosenttia, kerrotaan asiantunitjayritys Motiva Oy:stä.

Vähennä sähkönkäyttöä - vaihda televisio kirjaan

Helteellä kannattaa välttää kaikkien ylimääräistä sähkölaitteiden käyttöä, sillä esimerkiksi televisiot, tietokoneet, pesukoneet ja hellat tuottavat päällä ollessaan lämpöä sisäilmaan. Verhojen ja kaihtimien vetäminen ikkunoiden eteen vähentää auringon tuomaa lisälämpöä sisätiloihin.

Sisätilojen lämpökuormia kannattaa vähentää raskaalla kädellä - television katsomisen sijaan voi harkita vaikkapa hyvää kirjaa. Tarpeettomat valot kannattaa sammuttaa, samoin lämpöä tuottavat sähkölaitteet, kuten kylpyhuoneiden rättipatterit. Ruokaa tehtäessä mikroaaltouuni on parempi vaihtoehto uunin sijaan.

Ilmastointilaitteet ja tuulettimet tuovat lisäapua

Tuulettimet, puhaltimet ja ilmastointilaitteet auttavat tilojen viilennyksessä, mutta lisäävät energiankulutusta helteillä. Niiden käyttö on kuitenkin suositeltavaa, mikäli sisälämpötiloja ei perinteisin menetelmin saada alas.

Tuulettimien käytössä on hyvä muistaa se, että tuuletin auttaa paremmin, kun on itse huoneessa, sillä tuuletin edesauttaa hien haihtumista iholta.

Jäähdyttävä ilmastointilaite viilentää sitä huonetilaa johon se on sijoitettu. Laitteiden teho ei yleensä riitä koko huoneiston viilentämiseen. Kun tiloissa ei oleskella, on laite syytä laittaa pois päältä.

Kun sisätiloja jäähdytetään koneellisesti, on tärkeää, että ovet ja ikkunat sekä muut luukut pidetään suljettuna.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.