Mainos

Helteet herättivät sinilevät

Lämmin sää ja levien lisääntyminen jatkuvat, mutta tänä kesänä elohopea tuskin kohoaa yli 30 asteen hellerajan.

Elokuun alun hellejakso laukaisi sinilevien määrän nopeaan kasvuun. Levätilanne on nyt ajankohtaan nähden selvästi keskimääräistä huonompi, käy ilmi Merentutkimuslaitoksen ja ympäristöviranomaisten laatimasta valtakunnallisesta leväkatsauksesta.

Merialueilla lämmin ja tyyni sää nosti sinilevät pintaan. Pintalauttoja on viikonvaihteesta lähtien havaittu Suomenlahdella, Saaristomerellä ja Ahvenanmaan eteläpuolisilla merialueilla sekä avomerellä että rannikon tuntumassa. Myrkyllistä levälajia esiintyy ainakin itäisellä ja keskisellä Suomenlahdella.

Myös järvissä sinilevää on runsaammin kuin moneen viikkoon. Viidenneksessä 260 seurantakohteesta on havaittu leväesiintymiä, ja 28 kohteessa levää on runsaasti.

Tilanne on erityisen huono seitsemässä järvessä eri puolella Suomea. Erittäin runsaita sinileväesiintymiä on pohjoisessa Muhoksen Tulijärvessä, Savon alueella Lapinlahden Onkivedessä, Iisalmella Porovedessä ja Kerimäellä Suuressa Vehkajärvessä, eteläisessä Suomessa Turun Maarian ja Halosten altailla, Rymättylän Kirkkojärvellä sekä Vihdin Tervalammella.

Vesien lämpötilat nousseet useilla asteilla

Pintalämpötilat ovat nousseet niin merialueilla kuin järvissäkin useita asteita viime viikon lukemista. Merivedet ovat nyt 18-20 asteisia, ja järvissä on päästy Etelä- ja Keski-Suomessa yleisesti jo yli 20 asteen. Lukemat ovat ajankohdan keskiarvon yläpuolella.

Levätilanne voi vielä huonontua, sillä Ilmatieteen laitoksen mukaan kesäiselle säälle ei näy loppua. Tänään mitattiin kesän lämpöennätys, 29,3 astetta, ja helleraja ylittyi lähes koko maassa. Myös loppuviikko on helteinen.

- Tiedossa on varsin lämmintä etenkin maan etelä- ja keskiosissa, missä päästään vielä useana päivänä hellelukemiin. Pohjoisessa viikonloppu näyttää viileältä, mutta alkuviikosta lämpenee jälleen Lappia myöten, kertoo päivystävä meteorologi Mikko Jäntti Ilmatieteen laitokselta.

Kesän hellehuippu voi olla jo takana

Vaikka lämpöä onkin luvassa, arvelee Jäntti tiistain lämpöennätyksen jäävän voimaan, sillä epävakainen säätyyppi yleistyy loppuviikolla.

- Vielä on periaatteessa mahdollista, että lämpötila kohoaisi elokuussa yli 30 asteen, mutta todennäköisempää on, että näin ei käy. Ensi viikon jälkeen mennään luultavasti jo viileämpään suuntaan, Jäntti povaa.

Tänä kesänä Suomessa ei siis välttämättä mitata kertaakaan yli 30 asteen lämpötilaa. Ilmatieteen laitoksen mukaan 2000-luvulla alle kolmenkymmenen asteen on tähän mennessä jääty vain vuonna 2004.

Myös lämpöennätyksen osuminen elokuulle tapahtuu keskimäärin vain kerran viidessä vuodessa. Tavallisimmin hellehuippu saavutetaan heinäkuussa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.