Mainos

Helsinkiläisvaltuutetut tahtovat romaneille katon pään päälle

Joukko helsinkiläisiä kaupunginvaltuutettuja on tehnyt aloitteen väliaikaisen majoittumispaikan järjestämisestä romanikerjäläisille. Asiasta kertoi ensimmäisenä Yle uutiset.

Valtuutetut perustelevat aloitettaan Euroopan neuvoston suosituksella romanivastaisuuden ja romanien syrjinnän torjumiseksi. Suosituksen mukaan isäntävaltioiden pitäisi varmistaa majoittumisen mahdollisuus myös niin sanotulle liikkuvalle väestölle.

– Ei sen tarvitsisi edes olla ympärivuotinen, vaan keväästä myöhäiseen syksyyn auki oleva majoittumispaikka. Se ei saisi häiritä ympäristöä, joten esimerkiksi Kalasatama voisi olla sijainniltaan hyvä, sanoo vihreä kaupunginvaltuutettu Kimmo Helistö.

Helistön visioissa majoittumisratkaisut olisivat kevytrakenteisia ja suihkut ja wc-tilat voisivat sijaita parakeissa. Asukkailta perittäisiin muodollista vuokraa.

Leiriytymisen järjestäminen olisi Helistön mielestä myös Helsingin etu, koska silloin tiedettäisiin, ketä kaupungissa majoittuu ja romanit olisivat helpommin sosiaaliverkon tavoitettavissa.

Lapset kouluun, aikuiset töihin

Majoittumisen lisäksi Helistö olisi valmis turvaamaan romaneille muitakin palveluita, jos romanit niitä kaipaisivat.

Jos romanien joukossa esimerkiksi matkustaa kouluikäisiä lapsia, pitäisi heille järjestää mahdollisuus osallistua kouluopetukseen. Kunnalliseen opetukseen osallistuminen ei olisi Helistön mielestä mahdotonta.

Helistö moittii Helsingin tähänastista toimintaa romanien kohtelussa: ongelmia on ollut muun muassa nuorten äitien synnytysten hoitamisessa.

– Kaupunki voisi tarjota myös päivätöitä, jolloin päästäisiin eroon pikkurikollisuudesta. Jos katsoo ulos ikkunasta, näkee, että on siellä lumitöitä ja katujen kunnossapitotehtäviä vapaana, Helistö sanoo.

Helistö arvioi, että esitys romanien majoittamisesta tulee kaupunginvaltuuston käsittelyyn kevään aikana. Jos tahtoa löytyy, olisi majoitus järjestettävissä jopa vuoden sisällä.

– Tämä ei ole lyhytaikainen ongelma, eikä romanirynnistys toisaalta ole ylivoimaisen suuri. Helsingillä olisi resurssit hoitaa asia inhimillisesti, Helistö sanoo.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.