Helsinkiläisten lepakkohavainnot kerätään ylös

Öinen kulkija voi kohdata lepakkoparven aivan Helsingin keskustan tuntumassa. Kaupungin ympäristökeskus on päättänyt nyt selvittää kaupungin lepakkokannan suosikkipaikat ja -puistikot.

Lepakko viihtyy parhaiten maastossa, jossa aukea maa ja metsä vuorottelevat ja lentäviä hyönteisiä on riittävästi.

Suomessa ihanteellisin ympäristö sille on eteläinen viljelysmaisema, mutta siivekkäät viihtyvät myös kaupunkien avomailla ja rannoilla, jotka saattavatkin olla varsin otollisia saalistusalueita.

Kenties rujon ulkomuotonsa ja öisten elintapojensa vuoksi lepakolla on huono maine, josta se saa usein kärsiä. Monet suhtautuvatkin kauhuelokuvista tuttuun siivekkääseen pelon- ja jopa inhonsekaisin tuntein.

Lepakko on ollut Suomessa rauhoitettu jo pitkään, ja myös kansainväliset sopimukset velvoittavat jättämään ne rauhaan. Poikasiaan rakennusten vinteillä hoivaavien lepakkonaaraiden pesintää ei siis saa mennä häiritsemään. Jos yhteiselo ullakolle asettuneen lepakkoyhdyskunnan kanssa ei kuitenkaan innosta, kannattaa ottaa yhteyttä esimerkiksi eläinmuseoon tai kaupungin ympäristökeskukseen.

Lepakoista ei leviä syöpäläisiä. Esimerkiksi loukkuun jäänyttä lepakkoa pelastavan on kuitenkin syytä käyttää käsineitä, sillä lepakolla on terävät hampaat, eivätkä eläinten puremahaavat aina ole puhtaita.

Helsingin kaupungin ympäristökeskus on tilannut kartoituksen kaupungin lepakkoalueista lepakkotutkija Yrjö Siivoselta. Helsinkiläiset voivat ilmoittaa lepakkohavainnoistaan sähköpostitse osoitteeseen lepakkohavainto@hotmail.com.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja