Helsinkiläissairaalat: Kiristys ei ole hoitokeino psykiatriassa

Psykiatrisen sairaalan vuode.

Pääkaupunkiseudun psykiatrisissa sairaaloissa ei käytetä ruuan epäämistä potilaiden painostamiseen, sanovat ylilääkärit.

Nimimerkki "Pakkohoitoon joutunut" kirjoitti Helsingin Sanomien mielipidesivulla 12. joulukuuta joutuneensa tahdonvastaiseen psykiatriseen hoitoon.

- Itseltäni hylättiin oikeus ruokaan päiväksi, kun en ollut valmis tekemään "yhteistyötä" eli puhumaan jokaista yksityisasiaani, hän kirjoitti. Hän ei kertonut, missä sairaalassa hän on ollut hoidossa.

Kirjoittajan mukaan yhteistyöstä kieltäytyneitä kiellettiin myös tapaamasta läheisiään.

"Järkyttävä väite"

Helsinkiläisen Auroran sairaalan psykiatrian ylilääkäri Jorma Oksanen pitää potilaan väitettä järkyttävänä.

Samaa mieltä ovat vantaalaisen Peijaksen sairaalan psykiatrian ylilääkäri Sami Pirkola ja Espoon Jorvin sairaalan psykiatrian ylilääkäri Mikko Roine. Väitetty menettely on heidän mukaansa laiton.

- Läheisten tapaaminenkin voidaan kieltää vain, jos se on potilaan kuntoutuksen kannalta tarpeellista. Esimerkki voisi olla jonkin uskonlahkon edustaja, joka pyrkii kiristämään potilaalta rahaa, Oksanen sanoo.

- Painostuskeinona tapaamisia ei kielletä, Oksanen sanoo.

Lääninhallitus valvoo

Lääninlääkäri, psykiatri Marja Kapanen Etelä-Suomen lääninhallituksesta sanoo, että mahdollisesti ruuatta jätetty potilas voi kannella tapauksesta lääninhallitukseen.

Kapasen työhön kuuluu valvoa suljettujen osastojen hoitoa. Mielipidekirjoittajan tapausta lääninhallitus ei hänen mukaansa voi tutkia, koska sillä ei ole käytössään tarvittavia tietoja asiasta.

- Minulle ei ole tullut koskaan vastaan tapausta, jossa ruuan epäämistä olisi käytetty hoitokeinona, Kapanen sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat