"Venäläinen, mene kotiin" – netissä kiertää kuva helsinkiläisravintolan tekaistusta kuitista ja "venäläisyysmaksusta"

Venäläisissä Telegram-kanavissa on kiertänyt kuva tekaistuksi paljastuneesta kuitista, jonka väitetään lietsovan russofobiaa. Helsinkiläisravintolan mukaan kyseessä on huijaus, jolla pyritään mustamaalaamaan ravintolan mainetta.

Venäläismedia on viime aikoina uutisoinut russofobiasta Suomessa. Tällaiset uutiset ovat lisääntyneet erityisesti sen jälkeen, kun keskustelu venäläisviisumien myöntämisestä on alkanut Suomessa kiivaana. 

MTV Uutiset kirjoitti aiemmin, että osa turisteista kertoo kohtaavansa turistimatkoilla ikävää kohtelua. Izvestija lehden mukaan venäläisiä syrjitään Suomessa monin eri tavoin muun muassa kahviloissa ja ravintoloissa. 

3:04
Ukrainassa käytävällä sodalla on monenlaisia seurauksia myös Suomessa. Esimerkiksi venäläisasiakkaita houkutteleva outlet-kylä kumisee tyhjyyttään. Katso MTV Uutiset Liven raportti Virolahdelta. 

Tällä viikolla useissa venäläisissä Telegram-kanavissa on kiertänyt kuva ilmeisesti tekaistuksi paljastuneesta kuitista, jonka on väitetty lietsovan russofobiaa.

Helsingin keskustassa sijaitsevasta Napule-ravintolasta on jaettu tekaistua kuittia, jossa oli kahden pitsan lisäksi laskutusrivi tekstillä "Venäläinen, mene kotiin" ja sen kohdalle oli lisätty hinnaksi viisi euroa. Tekaistusta kuitista kertoi ensimmäisenä Suomessa Ilta-Sanomat.

Napule-ravintolan omistajat ovat kiistäneet internetissä liikkuneet tiedot lisämaksusta venäläisille asiakkaille.

Kuvasta on tehty myös uutisia lukuisiin venäläismedioihin, tosin esimerkiksi pietarilaissivusto Fontanka julkaisi myös jatkouutisen, jonka mukaan suomalaisravintola on kiistänyt rasismin ja toivottaa kaikki tervetulleiksi kansalaisuudesta riippumatta. 

Kuvan alkuperäistä tekijää ei tiedetä. Kuva kuitenkin ilmestyi myös viralliseen Napule-ryhmään ja sitä kommentoi siellä suomalainen, joka kertoi venäläisen ystävänsä saaneen kyseisen kuitin.

– Kuitti ei ole Napulesta peräisin ja menemme takuuseen siitä, että ravintolassamme ei suvaita rasismia, xenophobiaa tai minkään muun kaltaista syrjintää, emmekä missään nimessä veloita rahaa näiden erittäin haitallisten ja vaarallisten ajatusmallien perusteella, Napule-ravintola kommentoi tapausta sosiaalisessa mediassa.

Tekaistun ja aidon kuitin välillä selviä eroja

Ravintola on julkaissut Facebookissa kuvan aidosta kuitistaan ja kertoo, että kuvien kuiteista näkee katsomalla, että fontti ja wc-koodi ovat erilaiset.

– Kyseessä on huijaus, jolla pyritään mustamaalaamaan ravintolan mainetta.

Lisäksi tarkkasilmäisimmät huomaavat tekaistusta kuitista myös sen, että arvonlisäveron summa on väärin laskun loppusummaan nähden.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja