Mainos

Helsinkiläisnuorten varastelu vähentynyt

Yläasteikäisten väkivaltarikollisuus on tätä nykyä varsin harvinaista. Internetin ja kännykän myötä rikollinen toiminta saa kuitenkin uusia muotoja.

Helsingin yläasteikäiset nuoret tekevät vähemmän perinteisiä rikoksia kuin ikäisensä 15 vuotta sitten. Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen raportista ilmenee, että esimerkiksi myymälävarkauteen syyllistyneiden määrä on miltei puolittunut 1990-luvun alun tilanteeseen verrattuna.

Yleisimmin nuoret syyllistyvät kaupasta varastamiseen, tappeluihin ja vahingontekoihin. Kyselyyn osallistuneista 13-16-vuotiaista helsinkiläisnuorista reilu neljännes ilmoitti varastaneensa kaupasta tai tavaratalosta vähintään kerran elämänsä aikana ja vajaat 8 prosenttia kuluneen vuoden aikana.

Tätä vakavammat varkaudet ja väkivaltarikollisuus taas ovat 13-16-vuotiaiden helsinkiläisnuorten keskuudessa varsin harvinaisia. Esimerkiksi noin prosentti vastaajista kertoi varastaneensa elämänsä aikana auton tai moottoripyörän. Ryöstöön syyllistyneitä oli hieman enemmän.

Alkoholi monelle tuttu

Raportin mukaan yläasteikäiset käyttävät alkoholia hyvin yleisesti, tosin kerralla juodut määrät eivät ole välttämättä kovin suuria. Usein kyseessä on pelkkä maistelu. Mietoja alkoholijuomia on juonut elämänsä aikana kaksi kolmesta 13-16-vuotiaasta ja väkeviä alkoholijuomia miltei 40 prosenttia. Sen sijaan huumeiden käyttö on harvinaista yläasteikäisillä.

Nuoret viettävät yhä enemmän aikaa sähköisten viestimien parissa. Tästä syystä onkin raportin mukaan todennäköistä, että myös nuorten luvaton ja rikollinen toiminta saa uusia muotoja. Perinteisen rikollisuuden vähenemisen kääntöpuolena saattaa siten olla tutkija Venla Salmen mukaan uudenlaisten rikollisten ja kiellettyjen tekojen lisääntyminen. Esimerkkeinä tästä voisivat olla tiedostojen kopioiminen ja jakaminen vertaisverkkojen kautta tai tekstiviestihäirintä. Näiden tekojen kehityksestä ei kuitenkaan ole vielä seurantatietoa.

Helsingin nuoret rikoksentekijöinä vuonna 2006 -raportin tiedot perustuvat helsinkiläisnuorille tehtyyn kyselyyn, johon vastattiin nimettömänä. Kyselyyn osallistui 1368 nuorta. Vastaava kyselytutkimus tehtiin helsinkiläisnuorille myös vuonna 1992.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.