Helsinkiläisnuorten hyvinvointiselvitys: Neljännes ostanut psyykenlääkkeitä

Niin sanotut laman lapset, eli vuonna 1987 syntyneet voivat suurselvityksen mukaan pääasiassa hyvin, mutta hyvinvointi eriytyy.

Selvitys pohjautuu THL:n Kansallinen syntymäkohortti 1987 -aineistoon, joka antaa kuvan ikäluokan helsinkiläisnuorten hyvinvoinnista viranomaisrekisterien kautta. Selvityksen perusteella on tehty raportti Helsingin kaupungin tietokeskuksen kanssa.

Raportin mukaan Helsingissä asuvista vuonna 1987 syntyneistä tytöistä 40 prosentilla ja pojista 22 prosentilla oli 25-vuotiaana korkeakoulututkinto. Kuitenkin 13 prosentilla helsinkiläisnuorista ei ollut tilastoituna mitään peruskoulun jälkeistä tutkintoa 25 ikävuoteen mennessä.

Pelkän peruskoulun suorittaneista 25-vuotiaista nuorista toimeentulotukea on saanut 61 prosenttia. Joka viides on tuomittu rikoksesta ja neljällä kymmenestä on ollut psykiatrisia poliklinikkakäyntejä. Korkeakoulututkinnon suorittaneista 7 prosenttia on tarvinnut toimeentulotukea, 10 prosentilla on ollut psykiatrisia poliklinikkakäyntejä ja alle prosentilla on rikostuomio.

Kaikista vuonna 1987 syntyneistä helsinkiläisistä psyykenlääkkeitä on ostanut lähes joka viides, 23 prosenttia. Yhtä moni on tukeutunut toimeentulotukeen. Rikoksesta on tuomittu 11 prosenttia pojista ja 2 prosenttia tytöistä.

Tutkimus paljastaa, että suuri osa nuorten ongelmista on periytynyt sukupolvelta toiselle. Hyvinvoinnin riskitekijänä on erityisesti koulutuksen.

1987-ikäluokasta Helsingissä asuvien ja pääkaupungissa syntyneiden välillä oli myös suuria eroja hyvinvoinnissa. Helsingissä syntyneillä on muita enemmän mielenterveyden ongelmia ja yhä useammalta puuttuu peruskoulun jälkeinen jatkotutkinto. Raportin mukaan tätä selittää se, että Helsingissä asuvista 1987 syntyneistä huomattava osa on muuttanut Helsinkiin opiskelemaan.

Koko selvitykseen voi tutustua tästä linkistä.

Lue myös:

    Uusimmat