Helsinkiläiskoulun vararehtorilla ja kiusatuilla sopimus: Apua paikalle WhatsApp-viestillä

Kiusatun avun saaminen tukalalla hetkellä on tehty helsinkiläisessä peruskoulussa helpoksi: vararehtorin saa paikalle hetkessä WhatsApp-viestillä.

Suosittu pikaviestipalvelu WhatsApp toimii helsinkiläiskoulussa tehokkaaksi todettuna keinona puuttua kiusaamistilanteisiin.

– Oppilas tai opiskelija tulee luokseni joko omasta tahdostaan tai kutsuttuna keskustelemaan. Yleensä tieto kiusaamisesta tulee luokan- tai ryhmänohjaajalta, huoltajalta, opiskelijalta itseltään tai hänen kavereiltaan, kertoo Lauttasaaren yhteiskoulun vararehtori Tarja Holthoer.

Kiusatun kanssa sovitaan, kuinka tilanteeseen puututaan. Holthoerilla ehdottaa tässä kohtaa kiusatulle suullista sopimusta: vararehtori ja kiusattu vaihtavat WhatsApp-numeroita. Näin kiusattu saa vararehtorin kiinni milloin vain kesken koulupäivän.

– Hän voi laittaa viestin, jossa ilmoittaa luokan numeron ja lyhyesti kuvaa tilanteen. Tai vain, että ”tuu apuun”. Mikäli suinkin pääsen, menen heti luokkaan istumaan ja yleensä tilanne raukeaa.

Useimmiten tilanteet ovat sitä, että opiskelijaa ahdistaa luokkatovereiden ilkeä supatus tai katseet. Holthoer kertoo, että pelkkä läsnäolo rauhoittaa ahdinkoa. Tunteen kanssa ei tarvitse olla yksin.

Holthoer on käyttänyt menetelmää jo vuodesta 2014. Alkuun käytettiin tekstiviestejä, keväällä 2015 siirryttiin WhatsApp-viesteihin.

– Erään tapauksen käsittelyn aikana mietimme kiusatun kanssa, miten saada apua tilanteeseen ilman, että muut tietävät tai huomaavat. Kokeilimme ja se osoittautui hyväksi tavaksi. Nyt pidän sitä vakiomenettelynä jos opiskelija sitä haluaa. Tähän mennessä melkein kaikki  joille olen tätä tarjonnut, ovat sen ottaneet.

– Hyvä työkalu. Suosittelen muillekin.

Lue myös:

    Uusimmat