Helsinkiläisellä kaksiolla 100 neliötä Oulun keskustasta

Helsingissä vuokraneliömetri maksaa keskimäärin 15,5 euroa. Halvinta vuokra-asuminen on taas Oulussa, missä vuokraneliön hinta on 10 euroa, kertoo Tilastokeskuksen vuokrakatsaus. Samaa kertoo myös Oikotie.fi-sivuston vuokrataan-osio.

Eteläisessä Helsingissä sijaitsevalta Pietarinkadulta saa 50 neliön keittokomerollisen kaksion 900 eurolla kuussa. Kun tullaan vähän keskustammaksi, Bulevardille, 59 neliön kaksion saadakseen on ladottava euroja pöytään 1450. Samalla rahalla saa Oulun ydinkeskustasta hieman yli sadan neliön vuokra-asunnon.

Helsingin keskustasta joitain kilometrejä pohjoiseen, sieltä löytyy Oulunkylä. Sieltä vastaavasti 56 neliö kaksio kahdeksallasadalla eurolla.

Kun palataan takaisin Ouluun, keskustan Toppilassa on tarjolla 53 neliötä hintaan 485 euroa. Heinäpäästä voi vuokrata 62 neliötä 564 eurolla.

Kauempanakin on kallista

Oikotieltä etsiessä Joensuussa vuokra-asuntojen tarjonta on vähäistä. Keskustassa kaksi kaksiota, hintaan 680-995 euroa. Kuopiossa, Puijonlaaksossa 62-neliöisestä kolmiosta pyydetään 700 euroa. Ydinkeskustassa 57 neliön kaksio maksaa 680 euroa.

Vuokraturvan hallituksen puheenjohtaja Timo Metsola ajaa voimakkaasti pienasuntotuotannon kasvattamista. Metsolan mukaan pienten asuntojen puuttuminen on suurin syy vuokrien nousuun. Vuokrien korkeat hinnat vaikuttavat laajemmallekin yhteiskunnassa.

- Osa vuokralla asuvista ei maksa todellisuudessa vuokraansa itse. He saavat asumistukea tai toimeentulotukea vuokran maksamiseen. Yhteiskunnan kustannukset nousevat. Korotukset nostavat myös niiden määrää, jotka joutuvat turvautumaan yhteiskunnan tukeen selvitäkseen.

Korotuksia säädellään

Suomessa on noin 800 000 vuokra-asuntoa. Niistä hieman alle puolet on vapaarahoitteisia, loput valtion tukemia.

Tampereelta vuokra-asuntoa etsivä voi muuttaa aivan keskustaan, Ratinaan, 730 eurolla. Summalla saa 53,5 neliön kaksion. Kalevan kaupunginosassa tavaransa voi viedä 57-neliöiseen kaksioon, jos maksaa 750 euroa kuukaudessa.

Vapailla markkinoilla asunnosta saa pyytää niin suurta vuokraa, kuin nahka kestää. Vuokrasopimuksen solmimisen jälkeen omistaja ei voi määrättömästi korottaa vuokran hintaa. Korotusperusteista on yleensä sovittu erikseen. Kuitenkin, jos vuokra on jäänyt yleisestä tasosta pahasti jälkeen, on mahdollista tehdä vuosikorotusten lisäksi tasokorotus. Sekin voi kerralla olla huima, jopa 15 prosenttia.

Lue myös:

    Uusimmat