Helsinkiläinen jättilumme kantaa miehen painon

Helsingin Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa kasvaa jättiläismäinen parananjättilumme, jonka lehdet kykenevät kantamaan jopa aikuisen miehen painon. Lehdet ovat halkaisijaltaan yli puolitoistametrisiä, ja ne kaareutuvat reunoilta voimakkaasti ylöspäin muodostaen lumpeenlehdestä kelluvan tasapohjaisen kulhon.

- Pari viikkoa sitten kokeiltiin ihan aikuisen ihmisen kanssa, miten lumme kestää, ja hyvin se kesti! Luulen, että se kestäisi vaikka kahden aikuisen ihmisen painon jos sinne vain pääsisi mahdollisimman tasaisesti asettumaan, kertoo ylipuutarhuri Marko Pesu.

Pesu sonnustautuu kahluusaappaisiin ja asettelee lumpeenlehdelle vahvikkeeksi pyöreän vanerilevyn. Kohta puutarhurin seitsenvuotias tytär Vilma jo keikkuu isänsä olkapäällä ja asettuu totutuin elkein jättimäiselle lumpeenlehdelle istumaan kuin keiju ikään.

- Ylipuutarhurin lapset ovat kymmenien vuosien ajan olleet kukin vuorollaan näiden lehtien päällä kelluttelemassa, Pesu nauraa.

Brasiliassa lapset nukkuvat lumpeilla päiväunia

Kasvi on peräisin Etelä-Brasiliasta Parana-joelta, missä paikalliset naiset käyttävät lumpeiden kantavuutta hyväkseen lastenhoidossa. Pienet lapset laitetaan jättilumpeenlehdille nukkumaan päiväunia.

- Lehti on hyvin tukeva, se kantaa lapsen painon oivallisesti. Sen pohja on hyvin piikikäs, joten minkäänlainen vesipeto ei tule lapsia lehdeltä hakemaan, ylipuutarhuri Pesu kertoo.

Parananjättilumme kasvaa valtavaa vauhtia 28-asteisessa vedessä. Parissa kuukaudessa lehdet leviävät parin sentin kokoisista lehtisistä halkaisijaltaan lähes parimetrisiksi lautoiksi. Yksivuotisella kasvilla on jalot sukujuuret.

Kukkii vain öisin

Parananjättilumme on kiihkeäkasvuinen kasvi, joka laajenee lämpimissä vesissä rikkaruohon tavoin työntäen monet muut kasvit tieltään. Lumpeenlehtien kaarevat ja korkeat reunat toimivat lumiauran tavoin ja työntävät muut kasvit tieltään.

Kasvin nuppu on nyrkinkokoinen möykky, joka puhkeaa kukkaan vain öiseen aikaan. Ensimmäisenä yönä kukka on ruokalautasen kokoinen kirkkaanvalkoinen ilmestys. Päiväksi kukka sulkeutuu, ja seuraavana yönä avautuessaan sen väri on muuttunut punaiseksi.

- Tämä on tiettävästi meidän kasvihuonekokoelmamme vanhin kasvi. Mitään asiapapereita asiasta ei ole, mutta perimätiedon mukaan se on kasvanut meillä vuodesta 1892, Marko Pesu historioi.

Kasvi tuotiin aikoinaan Brasilian eteläosista Eurooppaan, ja esiteltiin kuningatar Viktorialle, mistä se on saanut latinalaisen nimensä Victoria Cruziana. Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa kasvava lumme on ilmeisesti ainut jäljellä oleva kasvi tuosta aikoinaan kuningatar Viktorialle esitellystä jättilumme-erästä.

Parananjättilumme oli ainoa kasvi, joka selvisi sota-ajoilta hengissä kasvitieteellisen puutarhan kokoelmissa. Vaikka puutarhaan osui pommeja ja kasvihuoneet menivät rikki, parananjättilumpeen siemenet säilyivät hengissä jäätyneen lummelammikon pohjalla.

Katso Jussi Karhusen juttu (Kymmenen uutiset 17.6.2011)

Lue myös:

    Uusimmat