Mainos

Helsinkiin tulee tulevaisuudessa ruuhkamaksut

Pääkaupunkiseudulle ei kuitenkaan olla soveltamassa Tukholman ruuhkamaksumallia, koska täällä ruuhkat ovat keskittyneet kehäteille.

Pääkaupunkiseudulle tulee tulevaisuudessa ruuhkamaksujärjestelmä. Näin uskoo Helsingin liikennesuunnittelun toimistopäällikkö Kari Sane.

- Olen varma, että ruuhkamaksut tulevat vielä joskus Helsinkiin, sanoo Sane MTV:n uutisille.

- Haluamme pitää liikenteen tietyissä rajoissa, jotta liikenne toimisi hyvin ja siirtää ihmisiä käyttämään joukkoliikennettä. Missään länsimaassa ei liikenneongelmia ole ratkaistu rakentamalla uusia väyliä ja tuskin Helsingissäkään.

Sanen mukaan ruuhkamaksujen vaihtoehtona olisi bensaveron korottaminen entisestään.

- Mielestäni ruuhkamaksu olisi kuitenkin oikeudenmukaisempi tapa hillitä liikennettä. Ruuhkamaksut leikkaavat liikennettä tiettyinä ajankohtina, jolloin on ruuhkaa. Esimerkiksi iltaisin ei ole mitään vaikeuksia liikennöidä Helsingissä. Bensan kallistuminen vaikuttaisi taas joka paikassa ja kaikkina aikoina, selvittää Sane.

Ruuhkamaksujen suhteen ei ole tehty virallisia päätöksiä tai edes valmisteluja, mutta ulkomaiden kokemuksia asiasta on seurattu mielenkiinnolla.

- Tukholman kokeiluhan on ollut todella menestyksellinen, sillä liikennemäärät ja ruuhkautuminen ovat selvästi vähentyneet. Tukholmassahan on käytössä perinteinen tullisysteemi eli keskusta on eräänlainen saarialue ja sen laidalla automaattisia tulliportteja.

Sanen mielestä Tukholman kaltainen järjestelmä ei kuitenkaan sovellu Helsinkiin.

- Helsingissä liikenne on hieman eriluonteinen kuin Tukholmassa, sillä suurimmat ruuhkat ovat kehäteillä ja keskustassa ei ole ruuhkia ollenkaan.

- Tässä ei ole tarkoitus rangaista mitään tiettyä aluetta. Yksinkertainen ajatus olisi, että keskustaan tulevilta pyydettäisiin ruuhkamaksu, mutta silloin kehäteiden liikenne lihoisi. Jos puolestaan kehäteille tulisi ruuhkamaksuja, niin se siirtäisi liikennettä keskustan suuntaan.

Myös liikenneministeri Anu Vehviläinen kommentoi asiaa tämän aamun Huomenta Suomessa. Ministerin mukaan ruuhkamaksut voitaisiin ottaa käyttöön Helsingissä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.