Helsinkiin suunnitellaan voitonpäivän marssia venäläiseen tyyliin, järjestäjä US:ssa: "Moskova ei maksa tästä"

Helsinkiin suunnitellaan ensi tiistaiksi voitonpäivän marssia venäläiseen tyyliin. Venäjän asioihin perehtyneet suomalaistutkijat luonnehtivat tapahtumaa pienen piirin provokaatioksi.

Kulkueessa on tarkoitus kantaa toisessa maailmansodassa kuolleiden sukulaisten kuvia. Järjestäjiin kuuluva Daria Skippari-Smirnov kertoo, että mukaan odotetaan noin 50:tä henkeä. Hänen mukaansa marssi ei ole poliittinen eikä järjestäjillä ole yhteistyötahoa Venäjällä.

-Suurlähetystö on tietoinen meistä, mutta mitään suoria kytköksiä Venäjälle ei ole, Skippari-Smirnov sanoo.

-Marssi ei ole mielenilmaisu, vaan luonnehtisin sitä juhlatapahtumaksi. Se on hyvin henkilökohtainen tapahtuma, kannetaan omia isoisän kuvia. Haluamme muuttaa suomalaisten mielikuvia Venäjästä.

Tapahtuman taustalla on hiljattain perustettu suomalais-venäläinen yhdistys Rufi. Marssiväkeä kokoavassa Facebook-ryhmässä kommentoi muiden muassa Venäjä-mielinen dosentti Johan Bäckman.

-Hän ei ole yhdistyksen jäsen, mutta on osoittanut tukensa, Skippari-Smirnov sanoo.

Venäjällä vietetään tiistaina voitonpäivää toisen maailmansodan päättymisen kunniaksi. EU-maissa taas päivä tunnetaan Eurooppa-päivänä.

"En pidä ihan harkittuna"

Suomi-Venäjä-seurassa marssiin suhtaudutaan epäillen.

-Itse en pidä tätä ihan viisaana ja harkittuna. Ehkä tällainen ei ole Suomessa sopiva tapa toimia, sanoo seuran pääsihteeri Merja Hannus.

Vanhempi tutkija Jussi Lassila Ulkopoliittisesta instituutista arvioi, että Venäjän hallitus todennäköisesti ei ole marssin taustavoimana.

-Tapahtuman luonne viittaa täkäläisiin putinisteihin ennemmin kuin Kremliin, Lassila sanoo.

Toinen Venäjä-tutkija, dosentti Arto Luukkanen epäilee, että jokin venäläistaho saattaa olla hankkeen moottorina.

-Kyse on hyvin pienestä porukasta. Näyttää siltä, että takana on jokin taho, joka pyrkii luomaan skandaalia.

Komisario Juha Haapalainen Helsingin poliisista kertoo, että kulkue on ilmoitettu poliisille yleisötapahtumana eikä mielenosoituksena.

-Rauhallinen kulkue yleensä tarkoittaa, että poliisi on mukana liikennejärjestelyissä.

"Kansalaisjärjestöjen aloite"

Sodassa kuolleiden kuvia kantavat marssit tunnetaan Venäjällä nimellä Kuolemattoman rykmentin marssi. Tutkija Jussi Lassila kertoo, että sellainen järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2012.

-Se oli kansalaisjärjestöjen, historian harrastajien aloite. Hyvin nopeasti Kreml kuitenkin omi marssin itselleen.

Vastaavia marsseja on Lassilan mukaan järjestetty useissa Itä-Euroopan ja Baltian maissa, joissa neuvostoajan perintönä on merkittävä venäläisvähemmistö.

-Ne ovat sujuneet suhteellisen rauhallisesti, Lassila luonnehtii.  

Lue myös:

    Uusimmat