Helsinkiin rakennetaan talo, joka ei koskaan tule valmiiksi

Helsingissä Metropolia-ammattikorkeakoulun viereen rakennetaan uutta oppilaitosrakennusta. Rakennuksen ominaispiirteenä on, että se tulee jatkuvasti olemaan työmaana.

Kyseessä on Stadin ammattiopiston rakennusalan koulurakennus, joka rakennetaan vain parin sadan metrin päähän Metropolian tulevasta rakennusalan kampuksesta. Ajatuksena on, että samalla kampuksella oppilaitokset pystyvät tekemään entistä enemmän yhteistyötä ja hyötymään toisistaan.

– Rakennus jakautuu kahteen osaan. Toisessa päässä opiskellaan tietoaineita ja toisessa taitoaineita. Taitopajoissa ollaan kuin oikealla työmaalla, siellä pitää kaikilla on työmaavarustukset päällä aina, kertoo koulutuspäällikkö Petri Heinilä.

– Ne ovat todella aidon oloisia tiloja, enemmän kuin nykyiset tilamme, jossa oppilaita pitää vähän pakottaa käyttämään turvavarusteita.

Heinilä muistuttaa, että työturvallisuudesta ei voi tinkiä kouluolosuhteissakaan.

– Se on niin tärkeä osa rakentamisen opiskelua.

Taitopajaan tulee myös tornirakennelma, jossa opiskelijat voivat harjoitella erityisesti korkeaa rakentamista.

– Tämä on pääkaupunkiseudun ominaispiirre ja on todella hyvä, että opiskelijat pääsevät harjoittelemaan myös sitä, Heinilä sanoo.

Taitopajaan tulee myös varastotiloja, jotka ovat varastologistiikan opiskelijoiden ylläpitämiä.

– Rakennuksessa koulutetaan rakentajien lisäksi myös kaikkia talotekniikka-aloja.

Toistaiseksi uutta koulurakennusta ei ole olemassa kuin suunnittelupöydällä. Rakennus on tarkoitus rakentaa ulkopuolisella rahoituksella, sillä hankkeelle ei ole määritelty investointirahaa.

"Haluamme saada rakennuksen toteutettua nopeasti ja se onnistuu paremmin ulkopuolisella rahoituksella. Itse toivoisin, että rakennusala lähtisi tässä aktiivisesti mukaan", Heinilä sanoo.

Rakennusajaksi on kaavailtu vuosia 2021-2022. Tavoitteena on, että uuden rakennuksen myötä koulutuksen laatua saataisiin nostettua ja samalla lisää hakijoita alalle.

ELY-keskusten ammattibarometrin mukaan rakennusalan ammattiopintoihin haetaan peruskoulun jälkeen vähiten juuri suurissa kaupungeissa, erityisesti pääkaupunkiseudulla. Se tarkoittaa, että ala kärsii työvoimavajeesta juuri siellä, missä työpaikkoja on eniten.

Esimerkiksi opiskelijoille riittää harjoittelupaikkoja valittavaksi asti.

– Tällä hetkellä opiskelijat ovat todella paljon työssä oppimassa, kertoo Stadin rakennusalan lehtori Mika Ruohonen.

– Harjoittelupaikkoja on jopa enemmän kuin opiskelijoita. 

 

Lue myös:

    Uusimmat