Mainos

Helsinkiin perusteilla nuorten huumevieroitusosasto

Helsingin Hesperian sairaalan yhteyteen on perusteilla nuorten huumevieroitusosasto. Suomen ensimmäinen nuorille lääkevieroitusta antava sairaala-osasto aloittaa näillä näkymin vuodenvaihteen jälkeen.

Kahdeksanpaikkaiseksi kaavaillulla osastolla hoidetaan 13-19-vuotiaita nuoria. Kohderyhmänä ovat ensisijaisesti suonensisäisten huumeiden, lähinnä heroiinin käyttäjät. Myös sekakäyttäjät ovat uuden osaston mahdollisia potilaita. Suomessa ei ole aiemmin ollut yhtään nuorille tarkoitettua lääketieteellistä huumevieroitusosastoa. Aikuisille vastaavaa vieroitushoitoa tarjoaa Helsingin yliopistollisen keskussairaalan huumevieroitusyksikkö.

Hoitoon käytetään metadonia, Temgesic- ja Subutex-kipulääkkeitä tai antabuksen tavoin toimivaa heroiinin vastalääkettä Naltrexonia. Myös muita rauhoittavia lääkkeitä saatetaan käyttää vieroitusoireiden lievittämiseen. Hoidon pituus on lyhimmillään kymmenen päivää ja pisimmillään noin kuukauden, jonka jälkeen hoitoa jatketaan lääkkeettömänä avohoitona kaupungin tai A-klinikkasäätiön muissa hoitopaikoissa.

Helsingin nuorisopsykiatrisella yksiköllä on Hesperiassa kahdella osastolla yhteensä 17 vuodepaikkaa. Osa paikoista on kuitenkin tyhjillään yksikön toiminnan painottuessa koko ajan enemmän avohoidon suuntaan. Nykyään psykoosia lievempiä psykiatrisia oireita potevat nuoret ovat pääosin avohoidossa, joten toinen osastoista vapautuu huumepotilaiden käyttöön.

-Päätimme vastata Helsingin pahenevaan huumeongelmaan muuttamalla vapautuvat paikat huumevieroituspaikoiksi, Helsingin nuorisopsykiatristen toimintojen ylilääkäri Pirkko Turpeinen perustelee.
Yksittäisiä vieroituspotilaita on hoidettu Hesperian nuorisoyksikössä ennenkin, mutta muiden psykiatristen potilaiden ohessa. Tulevaisuudessakin osasto on tarkoitus säilyttää sillä tavalla sekaosastona, että tarvittaessa sinne voidaan tuoda myös muista psykiatrisista ongelmista kärsiviä nuoria.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.