Mainos

Helsinkiin odotetaan romanikerjäläisten tulvaa ensi kesänä

Helsingissä pelätään taas satojen jopa tuhansien romanikerjäläisten saapumista ensi kesänä. Nyt Helsinkiin on päätetty tuoda kesäksi romanialainen poliisi tai sosiaalityöntekijä, joka osaa puhua kerjäläisten äidinkieltä.

Viime kesänä Helsingin kaduille tuli satoja romanikerjäläisiä, joista osa asettui vuoden alussa asumaan kaupungin siltojen alle.

Muissa EU-maissa romanikerjäläisistä on tullut iso ongelma, sillä kerjäämiseen ei voida puuttua EU-lainsäädännön nojalla. Helsingin kaupunki halusi selvittää, miten kerjäläisongelman laajentumisen voisi estää, ja lähetti Romaniaan nelihenkisen delegaation.

- Päätin, että parempi kuin kerjätä Italiassa on palata kotimaahan, jossa syön vain sipulia ja suolaa. Yritin saada töitä, mutta minut potkittiin vain kaupungista toiseen, Zaharia Ionel väittää delegaation jäsenille.

Helsingin nelihenkinen delegaatio sai kuulla Romanian viranomaisten näkemyksiä kerjäläisongelman syystä.

- Heillä on asunto, mutta he eivät halua tehdä töitä, Craiovan kaupungin varapormestari Sorin Iordache paljastaa.

Kerjääminen Romanian romanien tapa

Arviolta joka kymmenes vajaasta kahdesta miljoonasta Romanian romanista käy vuosittain kerjäämässä jossain päin Eurooppaa. Kerjäämällä romani voi tienata yhtä paljon päivässä kuin Romaniassa kuukaudessa.

Suomessa sisäministeriö on juuri asettanut työryhmän, jonka tarkoituksena on luoda yhteiset pelisäännöt kerjäläisongelman hoitamiseen. Helsingin kaupungin edustaja voi viedä työryhmään tuoreita terveisiä. Kerjääminen ei lopu kieltämällä.

- Koska jos me kriminalisoimme sen, se on sama kuin jos laittaisimme laastarin vuotavaan haavaan. Me tarvitsemme konkreettisia keinoja ja ratkaisumalleja, johtava asiantuntija Johanna Seppälä Helsingin kaupungin hallintokeskuksesta kertoo.

Vierailun tuloksena Helsinkiin päätettiin ensi kesänä tuoda romanialainen poliisi tai sosiaalityöntekijä, joka osaa puhua kerjäläisten omaa kieltä.

Tarkempi raportti Helsingin kaupungin tänään päättyneestä vierailusta Romaniaan nähdään ensi keskiviikkona MTV:n 45 minuuuttia -ohjelmassa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.