Mainos

Helsinkiin ensimmäiset pyörätaskut

Pyörätaskut eivät viittaa taskuparkkiin tai harvinaisen tilaviin taskuihin, vaan pyöräilijöiden ryhmittymiseen liikennevaloissa.

– Pyörätasku on pyöräilijöille tarkoitettu ryhmittymistila liikennevaloristeyksissä. Näin pyöräilijät tuodaan autoilijoiden näköpiiriin risteyksissä ja pyöräilyolosuhteet ja turvallisuus parantuvat, kertoo Helsingin kaupunkisuunnitteluviraston liikenneinsinööri Niko Palo.

Helsinkiin tulee tänä kesänä pyörätaskuja viiteentoista liikennevaloristeykseen Töölössä ja Kampissa. Ilmiö on Suomessa uusi. Ennestään pyörätaskuja on esimerkiksi Tukholmassa ja Keski-Euroopassa.

Kun punainen valo palaa risteyksessä, pyöräilijät ajavat autojen eteen pyörätaskuun. He polkaisevat ensimmäisinä liikkeelle, kun valo vaihtuu vihreäksi. Jos vihreä valo palaa, taskusta ei välitetä, vaan pyöräilijä ajaa normaalisti virran mukana.

Taskujen merkintätyöt ovat alkaneet tällä viikolla Töölössä. Jos säät ovat suotuisat, valtaosa taskuista saadaan valmiiksi juhannukseen mennessä. Kahteen risteykseen pyörätaskut tehdään myöhemmin kesän aikana risteysten muiden parannustöiden yhteydessä.

Pieni parannus pyöräilijöille

Palon mukaan Suomessa tavataan monesti pyöräillä jalkakäytävillä.

– Pyörätaskuilla voidaan osoittaa autoilijoille ja pyöräilijöille se ainoa oikea paikka kadulla. Se on tuo ajorata, jos pyörätietä tai -kaistaa ei ole. Tavoitteena on myös sujuvoittaa liikennettä, Palo sanoo.

Pyöräilijöiden ei myöskään tarvitse hönkäillä autojen pakokaasuja, kun he ovat ryhmittyneinä pyörätaskuun.

Pyörätaskuja saavat käyttää myös mopoilijat.

Katso Anna-Stiina Toivosen juttu (Seitsemän uutiset 8.6.2011)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.