Helsinkiin ajetaan turvaresidenssiä vainotuille taiteilijoille

Helsinkiin toivotaan turvaresidenssiä vainotuille ulkomaalaisille taiteilijoille.

Jos hanke menee läpi, perustetaan Helsinkiin Safe Haven -turvapaikkaresidenssi. Se tarjoaa ulkomaalaisille, vainon kohteeksi joutuneille taitelijoille kaupungin kustantaman turvapaikan.

Muissa Pohjoismaissa, kuten Ruotsissa, kaupungeilla on jo käytössään Safe Haven -residenssejä. Residenssit ovat kaksivuotisia, sisältävät asunnon ja työskentelystipendin sekä promootio- ja käännösapua.

Kaupunginvaltuutettu Thomas Wallgren (sd.) on tehnyt talousarvioaloitteen residenssin perustamisesta. Esitys menee kaupunginvaltuuston käsittelyyn loka-marraskuun vaihteessa.

– Maailmalla on yhä enemmän taiteilijoita, joita vainotaan poliittisista syistä. Maailma muuttuu, ja globaalit ongelmat ovat paikallisesti läsnä enemmän kuin aiemmin, Wallgren sanoo.

– Tämä tarjoaa mahdollisuuden osallistua paikallisesti esimerkiksi sananvapauden tukemiseen. Samalla se on mahdollisuus Helsingille osallistua positiivisesti maahanmuutto- ja pakolaispolitiikkaan.

Suomeen Safe Haven -residenssiin kutsuttaisiin ensisijaisesti visuaalisen taiteen tekijöitä, laajentuen myöhemmin mahdollisesti muiden alojen taiteilijoihin. 

Helsingissä jo lyhytaikaisia residenssejä 

Helsingissä on jo olemassa muutamien kuukausien pituisia residenssejä ulkomaalaisille taiteilijoille. Myös niiden vakiinnuttamisesta on määrä äänestää Helsingin valtuustossa syksyllä. Residensseissä ovat majoittuneet esimerkiksi syyrialainen valokuvaaja Issa Touma ja egyptiläinen rock-muusikko Ramy Essam.

Residenssejä järjestäneen Perpetuum Mobile -järjestön kuraattori Marita Muukkonen sanoo, että kokemukset ovat olleet hyviä.

Ajatus on, että taiteilijat tuovat tieto- ja kulttuurivaihtoa omasta maistaan Suomeen. He ovat kiertäneet paikallisissa tapahtumissa kertomassa maansa tilanteesta ja järjestäneet konsertteja ja näyttelyitä.

Residenssit ovat synnyttäneet myös yhteistyötä paikallisten artistien kanssa.

– Esimerkiksi ensimmäinen artistimme, egyptiläinen muusikko Ramy Essam on äänittämässä nyt rap-artisti Palefacen kanssa.

Mitä taiteilijoille tapahtuu turvapaikkajakson jälkeen, on vaikeampi kysymys. Ruotsissa osa on anonut turvapaikkaa tai työllistynyt. Osa on palannut kotimaahansa.

Lue myös:

    Uusimmat