Mainos

Helsinki yhä suositumpi risteilykohde

Itämerellä risteilyliikenne kasvaa nopeimmin maailmassa. Tärkeä syy on Itämeren ja sen valtioiden rauhallisuus.

Helsingissä käyneiden risteilymatkustajien määrä on kasvanut viidessä vuodessa noin 100 000:lla. Tänä vuonna pääkaupungissa kävi noin 250 000 matkustajaa, ja ensi vuonna risteilyvieraita saapunee ainakin yhtä paljon.

Helsingin Sataman mukaan pääkaupungissa kävi viime kesänä risteilyalus ennätykselliset 247 kertaa. Aluksia oli 50-60. Helsingin seudun kauppakamarin arvion mukaan yrittäjät saivat viime kesänä risteilyturisteilta 25-32,5 miljoonaa euroa.

Laivojen määrä ja ennen kaikkea koko ovat kasvaneet Itämerellä viime vuosina. Helsingin Satamasta kerrotaan, että Itämerellä risteilyliikenne kasvaa nykyään nopeimmin maailmassa. Tärkeä syy on Itämeren ja sen rantavaltioiden rauhallisuus. Lisäksi Suomessa risteilijäliikennettä on tuettu viime vuosina huomattavilla väylämaksualennuksilla.

Väylämaksualennuksilla tuettu risteilyliikennettä

Suomessa risteilyalusliikennettä on suosittu viime vuosina huomattavilla alennuksilla alusten maksamista väylämaksuista.

Lakimies Paavo Autere Merenkulkulaitokselta kertoo, että erilaisten alennusten vuoksi risteilijöiltä on peritty viime vuosina käytännössä vain 15 prosenttia väylämaksun koko suuruudesta. Ilman alennuksia risteilyalusten väylämaksut olisivat nousseet vuonna 2004 yli 26 miljoonaan. Nykylaskutuksella väylämaksuista saatiin vuonna 2004 yli 3,5 miljoonaa euroa.

Tältä vuodelta tilastoja ei vielä ole. Autere arvioi, että vuonna 2005 maksuja saatiin viime vuotta enemmän kasvaneen liikenteen vuoksi.

- Risteilyalusliikennettä on tuettu merkittävällä alennuksella. Luultavasti taustalla on se, ettei liikennettä olisi ilman alennuksia tai se olisi paljon vähäisempää, Autere kertoo.

Vuoden vaihtuessa väylämaksulaissa voimaan tuleva 45 000 euron maksukatto risteilijää kohti noudattaa vakiintunutta maksukäytäntöä, joten risteilyalusten väylämaksujen pitäisi todellisuudessa pysyä vuoden vaihteen jälkeenkin nykytasolla.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.