Mainos

Helsinki-Vantaan turvatarkastus ruuhkautui

Uusi, tarkempi matkatavaroiden läpivalaisu aiheutti turvatarkastukseen aamulla jopa tunnin mittaisia jonoja. Esimerkiksi kaikki matkustamoon vietävät kannettavat tietokoneet läpivalaistaan nyt erikseen.

Lentomatkustajien tavaroiden entistä tarkempi läpivalaisu synnytti ruuhkia Helsinki-Vantaan lentoaseman turvatarkastukseen aamulla. Ilmailulaitoksen PR-päällikön Annika Kålan mukaan jonot turvatarkastukseen venyivät kello 7-8:n aikaan jopa tunnin mittaisiksi.

Osa matkustajista oli pitkistä odotusajoista nyreissään.

- Palautetta on tullut jonkin verran. Ihmiset ovat kokeneet jonotusajan liian pitkäksi, Kåla kertoi.

Ilmailulaitoksen tiedotuspäällikön Irmeli Paavolan mukaan tilanne kuitenkin helpotti aamupäivän jälkeen.

- Puolen päivän jälkeen jonoja ei ollut ollenkaan, ja toisessa ruuhkahuipussa kello 14:n jälkeen jonottaminen kesti vain noin 15 minuuttia.

Matkustajia ja heidän tavaroitaan ryhdyttiin tutkimaan Helsinki-Vantaan lentoasemalla aiempaa tarkemmin eilen. Uuden käytännön mukaan käsimatkatavaroiden lisäksi läpivalaisuun joutuvat muun muassa matkustajien takit. Myös kannettavat tietokoneet läpivalaistaan ilman laukkua tai muuta kuljetuspakkausta. Muutoksen taustalla on EY-asetus.

- Laki ei selkeästi määrää, että esimerkiksi kannettavat tietokoneet pitäisi poistaa laukusta ennen läpivalaisua. Se edellyttää vain, että matkatavarat täytyy tarkastaa niin, että voidaan varmistua, ettei niissä ei kuljeteta kiellettyjä esineitä tai aineita. Aikaa myöten läpivalaisun laajeneminen varmaan nopeuttaa turvatarkastusta, kertoo tarkastaja Arja Pulliainen Ilmailulaitoksesta.

Kentälle hyvissä ajoin

Annika Kålan mukaan matkustajat voivat itse vaikuttaa turvatarkastusten sujuvuuteen ottamalla kannettavat tietokoneet valmiiksi pois laukuista ja asettamalla ne läpivalaisuhihnalle erilleen muista matkatavaroista. Hihnalle on laitettava myös päällys- ja pikkutakit, jakut, matkapuhelimet ja muut käsimatkatavarat.

-Matkustajien kannattaa pyrkiä tulemaan kentälle hyvissä ajoin varsinkin vilkkaimpina tunteita, joita ovat aamulla kello 6.30-8 ja iltapäivällä kello 14.30-18, Kåla sanoi.

Ilmailulaitoksen mukaan uusi läpivalaisusysteemi on toistaiseksi käytössä ainoastaan Helsinki-Vantaalla. Arja Pulliainen kuitenkin uskoo, että aiempaa perusteellisemmat tarkastukset alkavat myös muilla Suomen lentoasemilla mahdollisesti jo ennen vuodenvaihdetta.

(Seitsemän uutiset 23.11.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.