Mainos

Helsinki-Vantaan lentoasemalla viitteitä ihmiskaupasta

Helsingin rajatarkastusosaston haaviin jäi viime vuonna muutamia laittoman maahantulon järjestämistapauksia, joissa oli merkkejä ihmiskaupasta.

Helsingin rajatarkastusosaston haaviin jäi viime vuonna muutamia laittoman maahantulon järjestämistapauksia, joissa oli merkkejä ihmiskaupasta.

Rajatarkastusosaston päällikön majuri Janne Piiroisen mukaan Suomi ei ole ihmiskaupan tavoitemaa, vaan Helsinki-Vantaan lentoasema on vain välilaskupaikka. Matka jatkuu joko muualle EU:n alueelle tai Pohjois-Amerikkaan.

Piiroisen mukaan Suomen rikoslaki ei määrittele ihmiskauppaa, joten lainsäädännöllä ei kyetä puuttumaan nuorten naisten kauppaan tehokkaasti. Käräjäoikeudet vaativat laittomasta maahantulon järjestämisestä rajuja näyttöjä, Piiroinen sanoo.

Piiroisen mukaan tytöt saapuvat Suomeen väärennetyillä papereilla vanhemman opashenkilön kanssa. Näytön puutteen takia opas pääsee jatkamaan matkaa useimmiten ilman seuraamuksia. -Tytöt, joita voidaan kutsua myös uhreiksi, käyvät käräjäoikeudessa hakemassa väärennösrikoksesta ehdollisen vankeusrangaistuksen, jonka jälkeen heidät poistetaan maasta.

-Me olemme pyrkineet siihen, että meillä olisi niin laadukkaat rajatarkastukset, että Suomen kautta ei ainakaan tällaista toimintaa kyettäisi harjoittamaan, Piiroinen kertoo.

Lentoasemalla raju lisäys turvapaikanhakijoiden määrässä


Suomenlahden merivartioston Helsingin rajatarkastusosaston valvomien pääkaupunkiseudun rajanylityspaikkojen kautta ylitti viime vuonna rajan noin 15 miljoonaa matkustajaa.

Ulkorajatarkastuksessa suoritettiin rajatarkastus noin yhdeksälle miljoonalle matkustajalle. Päättynyt vuosi oli ensimmäinen koko vuosi Schengen-sopimuksen soveltamisessa. Erilaisia rajanylityksen yhteydessä ilmitulleita rikoksia havaittiin yhteensä noin 2000.

Väärennettyjä asiakirjoja havaittiin yhteensä 632 kappaletta, ja osallisena väärennöstapauksiin oli 211 ihmistä. Se on 43 prosenttia edellisvuotta vähemmän. Rajalta käännyttämisen määrä laski edellisvuodesta noin 12 prosentilla. Rajatarkastusosasto tavoitti myös 1228 etsintäkuulutettua ihmistä, mikä on 21 prosenttia edellisvuotta vähemmän. Piiroisen mukaan lasku johtuu sisärajatarkastusten loppumisesta.

Lentoasemalla oli 556 turvapaikanhakijaa. Se on 99 prosenttia edellisvuotta enemmän. Voimakas kasvu selittyy Piiroisen mukaan Slovakian kansalaisten turvapaikanhakuna. Satamassa turvapaikkaa haki 312 ihmistä, mikä on 227 ihmistä enemmän kuin vuonna 2001.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.