Helsinki-Vantaalla kuohuu: Maapalveluissa ensimmäistä kertaa tulossa isot irtisanomiset

Aviator Airport Services Finland Oy:n maapalveluita tarjoavan yrityksen toimitusjohtajan Veijo Karosvuon mukaan maapalveluita on kilpailutetaan jatkuvasti, mutta nyt ensimmäistä kertaa joudutaan irtisanomisiin.

– Meiltä irtisanotaan enintään 75 henkeä. Tämän lisäksi lomautamme enintään 40 henkeä ja 20 henkeä osa-aikaistetaan, harmittelee Karovuo.

Karosvuon mukaan syy tähän on se, että Finavian omistama Airpro on kilpailutuksella vienyt heidän isoimman asiakkaansa Norwegianin.

– Aina aiemmin, kun maapalveluyrittäjä on kilpailutuksella vaihtunut, niin työntekijät ovat sijoittuneet uudelle toimijalle. Heidän työpaikka on säilynyt ennallaan.

– Nyt Airpro on ilmoittanut, ettei se palkkaa meiltä työttömäksi jääviä  ammattitaitoisia työntekijöitä. 

Karosvuon mukaan tämän päiväisenkin lakon taustalla on tämä työehtosopimuskiista,  koska Airpro ei noudata Ilmailualan unionin (IAU) yhteistä työehtosopimusta.

– Airpro ei sovella työntekijöihinsä samoja työehtoja kuin me muut maapalveluyrittäjät ja ammattiliitot olemme sopineet.

– Tämä antaa heille selvän kilpailuedun. Airpron reilusta tuhannesta työntekijästä lähes puolet työntekijöistä on niin sanotuilla nollasopimuksilla. Tämä kiista on jatkunut pitkään. 

– Tämä on todella ikävää, että tämä kiista realisoituu ja kohdistuu meidän työntekijöihin ensimmäisenä.

Karosvuon mukaan Aviator Finlandissa on kaikkiaan 380 työntekijää töissä.

Lue myös:

    Uusimmat