Mainos

Helsinki-Vantaalla huhuillaan italialaista lakkoa

Helsinki - Vantaata on tänään hämmentänyt epätietoisuus siitä, että ovatko lentokentän turvatarkastajat italialaisessa lakossa vai eivät. Aamulla alkaneen huhun mukaan lentokentän turvatarkastajien olisi pitänyt aloittaa nk. italialainen lakko, koska työntekijät eivät hyväksy työnantaja Solin voimassaolevaa työehtosopimusta.

Italialainen lakko on hidastelulakko, jossa työtä tehdään tahallaan hitaasti ja liioitellun huolellisesti. Lakosta kertoi kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Huhu lakosta säikäytti juhannuksen lentomatkustajat, sillä kentälle on ennustettu täksi päiväksi muutenkin ruuhkaa.

Puheista huolimatta Finavian mukaan kentällä toimii kaikki normaalisti. Helsinki - Vantaan lentoasemajohtajan mukaan kentällä ei ole eikä ole ollut "tietoakaan italialaisesta lakosta".

- Täällä kaikki toimii normaalista. Korkeintaan kiireisen päivän normaalit juhannusjonot, mutta ei mitään poikkeavia lakkoja tai hidastuksia, Finavian Juha-Pekka Pystynen kertoo.

Turvallisuusalojen ammattiliiton tiedottajan mielestä italialaisen lakon merkkejä on kuitenkin ollut ilmassa.

- Kyllä jonoja voi vielä syntyä, sillä nyt kentällä noudatetaan kunnolla yritysturvamääräyksiä ja matkalaukkuja pistotarkastetaan yhä useammin, tiedottaja Tapani Tompura Turvallisuusalojen ammattiliitosta kertoo.

Taustalla työkiista hyppytunneista

Tompurakin kuitenkin kiistää, että kyseessä olisi mikään italialainen lakko, vaikka liiallinen huolellisuus on yksi italialaisen lakon merkki. Tompuran mukaan turvatarkastuksien hidastuminen johtuu kuitenkin siitä, että uudet Solin työntekijät on laitettu kiinnittämään enemmän huomiota turvallisuuteen eli noudattamaan ohjeita. Aiemmin ohjeita ei ole Tompuran mukaan noudatettu oikein.

- Turvatarkastuksien hidastumisessa on siis kyse siitä, että turvatarkastajat tekevät nyt vain ohjeiden ja määräysten mukaan työtään. Tällä haluamme osoittaa, että tekijöitä on liian vähän eikä kaikkien pätevyys ole ollut ajan tasalla, Tapani Tompura Turvallisuusalojen ammattiliitosta kertoo.

Koko italialaisen lakon uhan taustalla on työntekijöiden ja työnantajan kiista työajoista ja palkoista. Solin palvelujohtaja Ismo Heikkonen vahvistaa työkiistat, mutta hänelläkään ei ole tietoa siitä, lakkoillaanko kentällä italialaisittain vai ei. Heikkosen mukaan kukaan ei ole kuitenkaan mitään mitään tavallisesta poikkeavaa huomannut.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja