Helsinki suunnittelee asuntoja virkistysalueille – asukkaat vastustavat

Helsinki etsii kuumeisesti uusia asuinalueita hyvien liikenneyhteyksien ja keskustan läheisyydestä.

Kaupunki on jo pitkään miettinyt, miten Kulosaaren ja Herttoniemen väliin jäävälle Kivinokan niemelle ja Laajasalon ja Tammisalon kupeessa olevalle Vartiosaarelle saataisiin asuntoja.

Alueiden käytöstä on laadittu useita hahmotelmia aina virkistysalueista tiukkaan kaupunkimaiseen kerrostaloasumiseen asti. Enimmillään asuntoja tulisi Kivinokkaan 12 000:lle ja Vartiosaareen 7000:lle asukkaalle. Vartiosaareen on suunniteltu myös uutta siltaa joko kevyelle liikenteelle tai autoille, busseille ja raitiovaunuille.

Sekä Kivinokan että Vartiosaaren kesäasukkaat vastustavat alueilleen rakennettavia uusia asuntoja ja siltaa.

Virastopäällikkö Mikko Aho Helsingin kaupunkisuunnitteluvirastosta muistuttaa, että Helsingin asuntopula pahenee entisestään, jos uusia ei rakenneta.

– Helsingin kaupunginvaltuustohan on linjannut asumisen maankäyttöohjelmassa tulevaisuutta sillä tavalla, että meidän pitää pystyä tuottamaan 5000 asuntoa vuodessa. Kaavavaranto on 500 000 kerrosneliötä vuodessa. Tämä asettaa merkittäviä haasteita ja tämän takiakin meidän täytyy etsiä niitä alueita, johon tätä asumista voidaan sijoittaa, Aho huomauttaa.

Asukkaat: "Muuallakin on tilaa, minne rakentaa"

Kivinokan virkistysalueella liikkuu satojen mökkiläisten lisäksi myös kaupunkilaisia, jotka käyvät Kivinokassa uimassa, kävelemässä, bongaamassa lintuja ja nauttimassa ulkoilmanäyttelyistä.

Asuntoja vastustavat kesäasukkaat haluavat säilyttää niemen virkistys- ja mökkialueena. Nyt he pelkäävät, että alueelle tulee kalliita luksusasuntoja.

Myös Kivinokkalaiset ry:n puheenjohtaja Katariina Pyysalo on huolestunut nykyisen mökkialueen kohtalosta.

– Tämä on kulttuurihistoriallisesti todella tärkeä alue helsinkiläisille, ja yleensä työväenluokalle ja suomalaisille. Jos tänne rakennetaan, alue on silloin mennyttä. Meillä on Helsingin kaupungin alueellakin hyvin paljon muualla tilaa, minne voidaan rakentaa, Pyysalo perustelee.

Virastopäällikkö Ahon mukaan kaupungin kaikki alueet ovat osa luontoa, ja sinne missä on tilaa, pitää rakentaa. Alueelle rakennettavat talot on suunniteltu kaikille helsinkiläisille, ei ainoastaan varakkaille.

– Kaupungin tavoitteena on tuottaa asuntoalueita, jotka ovat sosiaaliselta rakenteeltaan monipuolisia. Se on sosiaalisen kestävyyden välttämättömyys, että erilaisilla ihmisillä mahdollisuus muuttaa sinne asumaan, hän sanoo.

Valtakunnallisesti merkittävä kulttuuriympäristö

Vartiosaari on luokiteltu valtakunnallisesti merkittäväksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi. Rannan tuntumassa on yli viisikymmentä koristeellista puuhuvilaa, jotka ovat pääosin 1910- ja 1920-luvuilta.

82-hehtaarisen saaren rannoilla pesivät lepakot, mikä lisää saaren suojeluarvoa.

Helsingin kaupungin virastopäällikön Ahon mielestä Helsingin saaristoon mahtuu paljon asutusta.

– Merellisyys on Helsingin rikkaus ja se, että haetaan merellisiä asuntoalueita, tukee tätä kaupunkia tällaisena merellisenä urbaanina ympäristönä, Aho sanoo.

Kivinokan ja Vartiosaaren alueiden suunnitteluperiaatteet linjataan syksyllä ja tavoitteena on, että kaavoitukset valmistuisivat vuoden 2015 loppupuolella.

Lue myös:

    Uusimmat