Mainos

Helsinki säästää sulkemalla suihkulähteitään

19:39

Helsingin Töölönlahden ja Tokoinlahden suihkulähteet on suljettu säästösyistä tilapäisesti kaksi vuotta sitten.

Rakennusvirasto ei usko, että suihkulähteitä asennetaan enää uudelleen paikoilleen, vaan pitää päätöstä lopullisena. Kaupunki on lisäksi päättänyt, ettei se korjaa rikkoutuneita vesisuihkujaan, koska niiden kunnostaminen tulisi liian kalliiksi.

Töölönlahden suihkulähteen katoamista ei ole monikaan huomannut. Ei myöskään Lilja Koski, joka kiersi tuttuun tapaansa lahtea ympäri.

– Aah, oliko tuolla keskellä jotain? Oliko siellä joku suihkulähde? No, nyt kun kysyt, niin taidan muistaa jotain sellaista. Sehän on poistunut.

Pekka Tokolan mielestä suihkulähde ei sovi ollenkaan Töölönlahdelle.

– Suihkulähde ei välttämättä sovi tai sitä ei välttämättä edes tarvita tähän maisemaan. Tämä on aika rauhoittava ja sillalailla kiva tämä veden ääressä oleminen, että suihkulähde voisI sopia muuhun paikkaan jopa paremmin.

Vili Helenius kavereineen oli toista mieltä ja piti suihkulähdettä hienona ideana.

– Kyllä se olisi hieno koriste tuohon lahdelle. Vapaata tilaa löytyy vaikka kuinka paljon.

Töölönrannan ja läheisen Tokoinrannan suihkulähteiden sulkeminen kaksi vuotta sitten säästää Helsingiltä 30 000 euroa vuodessa.

Kaikkien Helsingissä käytössä olevien suihkulähteiden laitteiden ja järjestelmien hoito maksaa kaupungille noin 200 000 euroa vuodessa, kertoo Helsingin kaupungin puistovastaava Pekka Engblom.

– Niistä aiheutuneet kulut tulevat pääasiassa pumppujen huollosta, varastoinnista, asentamisesta, poiskuljettamisesta ja sähkökustannuksista.

Kukkasia suihkulähteiden tilalle

Helsinki on sulkenut muutamia suihkulähteitä myös rakenteellisista syistä. Säästöä kertyy noin 10 000 euroa vuodessa.

Laitteet vaativat puhtaanapitoa ja rakenteet rikkoutuvat helposti. Katajanokan Merikasarmintorilla rakennettu suihkulähde vuoti torin alle ja ympäristöön niin pahasti, että luvassa oli kallis remontti. Kaupungilla ei ollut varaa remonttiin, mutta asukkaat keksivät ratkaisun, sanoo puistovastaava Engblom.

– Asukkaat aktivoituivat kun näkivät tilanteen, sillä näky oli lohduton. Puisto ja suihkulähteen paikka oli täynnä roskaa ja sillä ei ollut mitään käyttöä, joten alue päätettiin täyttää istutuksilla. Nyt se on siisti ja hyvännäköinen.

Helsingin puisto-osastolle on asetettu reilun parin miljoonan säästötavoite. Lisäksi tänä vuonna katujen ja viheralueiden hoidosta vähennetään 1,4 miljoonaa euroa, koska kiinteistövirasto on kohottanut rakennusviraston vuokria.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.