Mainos

"Helsinki rikkaampi kuin metsäjätti UPM"

Elinkeinoelämän valtuuskunnan EVAn raportti ripittää isoja kaupunkeja tehottomasta varallisuuden käytöstä. Samalla se väittää, että kuntien raskas velkaantuminen on pelkkä myytti.

Kuntien raha on kiinni omaisuudessa, toisin kuin isoilla yhtiöillä, joita raportti kehottaa kuntia matkimaan. Esimerkiksi Helsinki on varakkaampi kuin metsäjätti UPM.

EVA on vertaillut kuuden suurimman suomalaiskaupungin toimintaa yritystalouden opein. Listauksessa parhaiten menestyy Espoo.

Velkaantunut Vantaa toimii säästeliäästi. Turku palvelee asukkaitaan hyvin, mutta on tehoton. Helsinki toimii raskaalla koneistolla ja Tampere on kääntynyt sisäänpäin. Näin arvioi EVA suurimpia kaupunkeja.

"Kaupungit eivät kehitä markkinoitaan"

EVA:n tänään julkaisema raportti ”Paras kaupunki – kuusi suurinta vertailussa” arvioi kuuden suurimman suomalaisen kaupungin taloutta ja toimintamalleja 27 eri mittarin avulla. Raportti rakentuu analyyseille, jotka ottavat huomioon kaupunkikonsernien toiminnan kokonaisuudessaan. Analyysit kertovat, että kaupunkien taloudenpidossa on paljon kohennettavaa asukkaan ja veronmaksajan näkökulmasta katsottuna. Kaupungit ovat rikkaita, mutta niiden varallisuus ei ole tehokkaassa käytössä.

Espoo ottaa taloudenpidossaan parhaiten huomioon asukkaidensa edun. Vantaa on suurista kaupungeista velkaantunein, mutta toimii säästeliäästi ja menestyy vertailussa hyvin. Turku palvelee asukkaitaan hyvin, mutta sen haittana ovat tehottomuus sekä riippuvuus valtiosta ja valtionosuuksista. Sama koskee Tamperetta, jonka taloutta leimaa lisäksi sisäänpäin kääntyneisyys. Oulu kompastuu ylikorkeaan verotukseen. Helsingin pisteitä pudottavat sen raskas toimintamalli ja tapa investoida verovaroin raskaasti liiketoimintaan.

Raportin mukaan Suomen suuret kaupungit eivät – muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta - toimi aktiivisesti palvelumarkkinoiden kehittämiseksi. Sen sijaan ne itse harjoittavat liiketoimintaa markkinoilla suojatusta kilpailuasemasta käsin. Muutosta hidastaavat muunmuassa luutuneet toimintatavat ja kunnallinen eläkejärjestelmä.

Helsinki ja Vantaa yhteen = hyöty 300 miljoonaa

Raportti esittelee myös ensimmäisen laskelman Helsingin ja Vantaan mahdollisesta fuusiosta saatavista hyödyistä. Ne saattaisivat nousta yli 300 miljoonaan euroon. Edellytyksenä kuitenkin on, että uusi suurkaupunki omaksuisi Vantaan toimintatavat.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.