Mainos

Helsinki osaksi johdannaisten jättimarkkinaa

Helsingin pörssistä tuli tänään osa maailman suurinta johdannaisten markkinapaikkaa, kun yhteistyö saksalais-sveitsiläisen johdannaispörssin Eurexin kanssa pyörähti käyntiin. Järjestelyn myötä tärkeimpien johdannaisten kauppa vähitellen lakkaa Helsingissä ja siirtyy Eurexiin. Pörssit tekivät yhteistyöstä aiesopimuksen viime vuoden marraskuussa ja yksityiskohdat lyötiin lukkoon huhtikuussa.

Porssirakennus

-Kokonaan johdannaiskauppa ei toki Helsingissä lakkaa, ainoastaan likvidimmät tuotteet siirtyvät pois, Eurex-yhteistyöstä Helsingin pörssissä vastaava Jan Forsbom toteaa. Takarajaksi Eurexiin siirtyvien johdannaisten kaupankäynnin lopettamisesta on asetettu ensi vuoden maaliskuu, mutta alasajo alkanee heti vuodenvaihteen jälkeen. Yhteistyön ensivaiheessa Eurexissa on mahdollista käydä kauppaa viidellä Helsingin johdannaistuotteella. Mukana ovat Nokian, Soneran ja UPM-Kymmenen osakeoptiot sekä FOX -indeksin ja uuden pohjoismaisen osakeindeksin optiot ja termiinit. Toimitusjohtaja Timo Laitinen Helsingin pörssistä kertoo, että Eurex-yhteistyön tavoitteena on luoda Helsingin johdannaistuotteille suurin mahdollinen likviditeetti. Hän luonnehtii Eurexia ylivertaiseksi jakelukanavaksi.

Kuluvan vuoden elokuussa Eurexissa tehtiin yli 30 miljoonaa johdannaissopimusta, mikä nostaa sen maailman ykköseksi ennen Chicagon johdannaispörssiä. Laitinen huomauttaa, että samaan aikaan Tukholman johdannaispörssi OM jäi viiteen miljoonaan johdannaissopimukseen. Selvä kokoero Eurexin ja OM:n välillä merkitsee, että Helsingissä ei murehdita OM:n kanssa purkautunutta yhteistyötä, jota ryhdytään piakkoin setvimään välimiesoikeudessa Tukholmassa. Siinä ratkaistaan, onko OM rikkonut yhteistyön kariutumista koskevia sopimuspykäliä. Kytkeytymällä yhteen Eurexin kanssa Helsingille tavallaan avautuu tilaisuus rokottaa länsinaapuria. Tällä hetkellä nimittäin valtaosa Nokian johdannaiskaupasta keskittyy Tukholmaan, mutta Eurexin myötä tilanne muuttunee. -Kyllähän se niin on, että likviditeetti hakeutuu likviditeetin luokse, Forsbom totesi yleisenä huomiona Eurex-yhteistyötä esitellessään.

Indeksisodasta ei ole tietoa


Yhteistyö Helsingin ja Eurexin välillä ottaa seuraavan askelen vuodenvaihteen jälkeen, kun tietojärjestelmiin liittyvät vuosi 2000 -ongelmat eivät enää vaadi erityishuomiota. Forsbomin mukaan vuodenvaihteeseen jatkuva siirtymäaika on tarpeen myös siksi, että yhteistyön kannalta oleelliset johdannaiskauppaa koskevat lakimuutokset saadaan vietyä läpi. Tammikuussa siirtymäajan jälkeen Eurexiin lisätään Helsingistä noin kymmenen uutta osakeoptiota. Mitkä lopulta mukaan valikoituvat, on Forsbomin mukaan vielä avoinna, mutta ilmiselvästi valinnat rajautuvat Stora-Enson ja Sammon kaltaisiin tunnettuihin yrityksiin. Eurex-yhteistyön hedelmänä Helsingin pörssi lanseerasi maanantaina uuden pohjoismaisen osakeindeksin.

Dow Jones Stoxx Nordic 30 sisältää nimensä mukaisesti 30 pohjoismaista suuryhtiötä. Suomesta mukana ovat Nokia, Sonera, Stora-Enso, UPM-Kymmene, Merita ja Fortum. Euroopan markkinoilla vaikuttaa nykyisin kolme suurta indeksiperhettä, joihin lukeutuvat Dow Jonesin ohella juuriltaan brittiläinen FTSE ja amerikkalainen MSCI. Helsingin entinen yhteistyökumppani OM ehti julkistaa pari viikkoa sitten oman FTSE Norex 30 -indeksin, joka voidaan nähdä vastavetona Helsingin lanseeraamalle pohjoismaiselle indeksille. Forsbom ei kuitenkaan halua lähteä rakentamaan erityistä vastakkainasettelua, vaikka Ruotsin lehdissä on kirjoiteltu jopa pörssien välisestä indeksisodasta.

-OM:n indeksin lanseeraus voi olla myös positiivista meidän kannaltamme, hän arvelee.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.