Mainos

Helsinki menetti 110 000 elinvuotta ennalta viidessä vuodessa

Vaasankadulla käy kuhina yhdeksän aikaan aamulla. Vailla vakinaista asuntoa -yhdistyksen tilaan ei mahdu istumaan. Työntekijä on tehnyt kanapastaa. Ihmiset kauhovat maksuttoman ruoan suuhunsa kolme kertaa viikossa. Näitä ihmisiä on toistakymmentä tuhatta.

Tuoreen tutkimuksen mukaan Helsinki menetti PYLL-indeksin mukaan 110 000 ehkäistävissä olevaa konkreettista elinvuotta vuosina 2006 - 2010. Ennenaikaisina kuolemina pidetään menehtymisiä alle 70-vuotiaana.

Osoitteettomia 17 000

Heikoin tilanne on osoitteettomien ryhmällä. Pelkästään Helsingissä osoitteettomia henkilöitä on 17 000. Tästä ryhmästä puolet ovat asunnottomia. Toinen puoli on pitkäaikaisessa laitoshoidossa, vankiloissa ja merillä. Toki mukaan mahtuvat diplomaatit, jotka tekevät ryhmän kokonaisindeksiluvusta vähän vähemmän karun.

Mutta karuahan tämä on. Kun suhteutetaan 100 000 asukkaaseen, he menettävät vuodessa miltei 12 000 elinvuotta ennenaikaisesti. Tämä tekee tutkimuksen viiden vuoden seurantajaksolla miltei 60 000 ehkäistävissä ollutta elinvuoden menetystä per 100 000 asukasta. 

– Me puhutaan ihmisryhmästä, jolla tilanne on vielä kymmenen kertaa hälyttävämpi kuin näillä tutkimuksen huonoimmilla kaupunginosilla. Käytännössä nämä ihmisryhmät ovat sellaisia, että he eivät edes ehdi kuolla alkoholiin, vaan he kuolevat muista syistä, sanoo tutkijan yksi tekijöistä, lääketieteen tohtori Mikko Vienonen. 

"Hengenvaarallinen tila"

Muilla syillä Vienonen viittaa muun muassa tapaturmiin, joiden taustalla yleensä päihteet vaikuttavat. Poste restante tarkoittaa tutkijan mukaan hengenvaaraa.

– Ihmiset, joilla ei ole pysyvää osoitetta, niin tällaiset ihmiset ovat todellakin hengenvaarassa, vakavassa hengenvaarassa ja me ei kunnolla olla sitä käsitetty, Vienonen lisää. 

Helsingin Keskisessä suurpiirissä menetetään ennenaikaisesti elinvuosia yli kuusinkertainen määrä suhteessa terveimpään Östersundomin kaupunginosaan. Jos tätä terveintä kaupunginosaa verrataan osoitteettomiin ihmisiin Helsingissä, ero on 16-kertainen.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.