Mainos

Helsinki-liitto: Uzbekistanissa tapettiin jopa tuhat

Uzbekistanin sotilasjoukot ovat ottaneet haltuunsa maan itärajalla sijaitsevan Kara-Suun kaupungin, jossa esiintyi levottomuuksia viime viikolla.

Kansainvälinen Helsinki-liitto syyttää Uzbekistanin turvallisuusjoukkoja jopa tuhannen siviilin surmaamisesta viime viikkojen levottomuuksissa. Loukkaantuneita olisi sen mukaan ollut 2000.

-Olemme päätyneet lukuun laskemalla yhteen uzbekistanilaisilta jäsenjärjestöiltä uhrimääristä saamiamme tietoja, ihmisoikeusjärjestön johtaja Aaron Rhodes kertoi STT:lle puhelimitse Wienistä.

Uzbekistanin hallituslähteet ovat kertoneet 169 ihmisen kuolleen, kun sotilaat kukistivat aseistautuneiden rikollisten vastarinnan.

Rhodes pitää Helsinki-liiton saamia tietoja luotettavina.

-Andizhanissa Baburin aukiolla oli 13.toukokuuta 15 000 ihmistä. Suurin osa heistä oli varmasti rauhanomaisia mielenosoittajia ja heistä enemmistö oli naisia, Rhodes sanoi.

Hänen mukaansa sotilaat tulittivat mielenosoittajia ja käyttivät hyökkäyksessään myös helikoptereita. Hän sanoi pelkäävänsä, että levottomuudet jatkuvat maassa.

Uzbekistanilaisen ihmisoikeusjärjestön HRSU:n puheenjohtaja Talib Jakubov on samaa mieltä.

-Minulla on tunne, että Uzbekistanissa on odotettavissa kansannousu, hän sanoi toimittajille.

Uzbekistanin sotilasjoukot ovat ottaneet haltuunsa maan itärajalla sijaitsevan Kara-Suun kaupungin, jossa esiintyi levottomuuksia viime viikolla. Joukkojen kerrottiin pidättäneen paikallisia islamilaisjohtajia.

Sotilasliitto Naton pääsihteeri Jaap de Hoop Scheffer sanoi tänään Naton olevan hyvin huolestunut Uzbekistanin tilanteesta ja ryhtyvän toimiin, jos tilanne vaatii. Hän ei kertonut, millaisia toimia tarkoitti. Useat maat, muun muassa Yhdysvallat, ovat arvostelleet Uzbekistanin toimia.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.