Helsinki huolissaan vammaiskerjäläisistä

Helsingin kaupungin johtava turvallisuuskoordinaattori Johanna Seppälä on huolissaan romanikerjäläisten joukossa olevista vammaisista.

- Tämä eurooppalainen ilmiö on nyt rantautunut meille ja olemme ensimmäistä kertaa tavanneet myös Suomessa vammautettuja kerjäläisiä. Seuraamme huolestuneena tätä, samoin mahdollista alaikäisten käyttämistä kerjäämisessä.

- Meillä on tietoja Ruotsista, että siellä romanijoukko kuljetti vammaista lasta ympäri maata kerjäämässä, Seppälä sanoo.

Hänen mukaansa romanien kerjäämistyyli on muutenkin muuttunut viime vuosien aikana.

- Meille tulee toistuvasti kaupunkilaisilta yhteydenottoja, joissa he kertovat aggressiivisesta kerjäämisestä. Myös omaisuusrikokset ovat lisääntyneet.

Kerjäämiskielto Suomeen?

Yhdeksi keinoksi kerjäämisen suitsimiseen on ehdotettu kerjäämiskieltoa. Seppälä on mukana kieltoa pohtivassa työryhmässä, joka aloittanee työnsä jo ensi viikolla. Sisäministeriö kokosi työryhmän pikavauhtia. Ryhmään nimettävät henkilöt piti ilmoittaa tähän päivään mennessä.

Työryhmässä on edustettuna oikeusministeriö, sisäministeriö, sosiaali- ja terveysministeriö, vähemmistövaltuutetun toimisto, Helsingin kaupunki ja poliisihallitus.

Eduskunnassa puolestaan viitisenkymmentä kansanedustajaa on allekirjoittanut lakialoitteen, jossa esitetään kerjäämiskieltoa.

Idean isä on kokoomuksen kansanedustaja Juha Hakola. Hän pitää keskeisenä ongelmana järjestäytynyttä rikollisuutta kerjäämisen taustalla.

- Lakialoitteen tavoitteena on lähettää selvä viesti siitä, että Suomeen ei kannata tulla kerjäämään, että täällä ei voi kerjäämällä saada elantoaan, Hakola selittää.

Myös Seppälä on kallistunut kiellon kannalle. Vielä pari vuotta sitten hän vastusti sitä.

- Meillä oli silloin naiivi suhtautuminen. Tilanne on muuttunut Helsingissä radikaalisti viime vuosien aikana.

Romanien ongelmat eivät ratkea kiellolla

Kriitikoiden mukaan kiellolla lääkittäisiin vain kerjäläisistä ahdistuneiden kaupunkilaisten pahaa mieltä. Kiellon kannattajatkin myöntävät, että romanikerjäläisten ongelmiin heidän kotimaassaan kielto ei tuo ratkaisua.

- Meidän täytyy edelleen olla aktiivinen Romanian ja Bulgarian suuntaan sekä EU-tasolla että kahdenvälisesti, Hakola sanoo.

Seppälän mukaan keskustelussa olisi hyvä pohtia, pidetäänkö kerjäämistä ylipäätään ihmisarvoisena ammattina.

- Eikö olisi parempi että heille suunnattaisiin toimenpiteitä kotimaassaan niin, että kerjäämään ei ylipäätään kannattaisi lähteä?

Katso Salla Vuorikosken juttu ja akatemiatutkija Virpi Mäkisen haastattelu

Kansanedustaja, poliisi Juha Hakola haluaa kieltää kerjäämisen lailla.

Lue myös:

    Uusimmat