Mainos

Helsinki haluaa irti valtakunnallisesta hätäkeskuksesta

Helsinki haluaa irti valtakunnallisesta hätäkeskuslaitoksesta ja perustaa kokonaan oman hätäkeskuksen.

Helsingin pelastuslaitos on kyllästynyt odottamaan, että valtiollistamisen jälkeinen organisaatio alkaisi toimia. Hätäkeskusuudistus astui voimaan kolme vuotta sitten, minkä jälkeen hälytystehtävien määrä Helsingissä on noussut räjähdysmäisesti.

- Viiveemme ovat kasvaneet sen jälkeen, kun valtiollinen hätäkeskus aloitti ja samoin myös meidän tehtävämäärämme ovat lisääntyneet, kertoo pelastustoiminnan päällikkö Keijo Mökkönen Helsingin pelastuslaitokselta.

Tehtävämäärän lisääntyminen johtuu pääosin siitä, että hätäkeskuspäivystäjien vaihtuvuus on suurta: Helsingissä on toiminut hätäkeskuspäivystäjinä lähes 400 eri ihmistä kolmen viime vuoden aikana. Virkoja on alle 60.

Helsingin hätäkeskus tyrmää kuitenkin uudistukseen kohdistuneen kritiikin.

- Hätäkeskusuudistuksen eteen on tehty paljon työtä ja sitä on mietitty, ja tämä on ehdottomasti hyvä konsepti. Nyt on vain kysymys siitä, että meillä täytyy olla riittävästi ammattitaitoista ja pysyvää henkilökuntaa, jolla me tätä tehtävää hoidamme, sanoo Helsingin hätäkeskuksen johtaja Markus Grönholm.

Hälytystehtävien määrän kasvu on johtanut siihen, että Helsingin hätäkeskukseen soittavat joutuvat nyt jonottamaan aiempaa kauemmin. Esimerkiksi ennen elottomalta vaikuttavan potilaan luo ehdittiin kahdeksassa minuutissa, mutta nyt aika on venähtänyt kymmeneen minuuttiin.

- Kahdeksan minuutin yli mentäessä jokainen minuutti heikentää potilaan selviytymisennustetta kymmenellä prosentilla, selvittää pelastustoiminnan päällikkö Keijo Mökkönen.

Helsingin pelastuslaitoksella ei haluta enää odottaa tilanteen paranemista, vaan valtakunnallisesta järjestelmästä halutaan pois.

- Jos me taas odotamme ja annamme tehtävämäärän edelleenkin kasvaa, niin se on aivan sama kuin että jos viive kasvaa 30 sekunnilla, niin yrittäkääpä olla siellä veden alla 30 sekuntia kauemmin pidättämässä henkeänne, Mökkönen kuvailee.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.