Helsinki haaveilee Lyonin valofestivaalien suosiosta

Helsingistä puuttuu syy lähteä ulos vuoden pimeimpänä aikana. Varsinkin jos haluat nauttia ulkona olemisesta, huvitella yhdessä muiden kanssa ja vieläpä kokea taide-elämyksiä.

Kaikki on toisin ensi vuoden yhdeksän ensimmäistä päivää - ja varsinkin pitkää pimeää iltaa. Kävelyreitti Senaatintorilta Olympiastadionille muuttuu valofestariksi, Lux Helsinki.

Ylevänä esikuvana on Ranskan Lyonin valofestivaali, joka alkoi jo 150 vuotta sitten. Joulukuun alun kaupunkishow vetää neljän päivän aikana peräti lähes neljä miljoonaa kävijää.

– Tungos on Lyonissa jo ongelma, meillä on tuohon suosioon vielä vähän matkaa, nauraa tapahtuman vastaava tuottaja Salla Anttola Helsingin kaupungin tapahtumayksiköstä.

– Eikä epävarma talvisää ole mikään este, Lyonissakin sataa paljon, pukeudutaan vain sään mukaan. Pääasia ettei käperrytä kotien yksinäisyyteen vaan nautitaan kaupunkielämästä, kehottaa Anttola.

Pimeys on voimavara

Neljättä kertaa järjestettävä Lux Helsinki kasvaa joka vuosi. Viime vuonna ongelmana oli liika lumi. Nyt muutama teos jopa kaipaisi lunta.

Parhaiten kaikki valotaide ja tulisirkus näkyvät pimeässä.

– Pimeys on meillä voimavara - ei tarvitse odotella kuin iltapäivään ja teokset säteilevät, sanoo optimisti Anttola.

Tarinoita kertovat valoteokset ovat maksutta katsottavissa klo 16 – 22.00 9.tammikuuta asti. Tulisirkus esiintyy Kansallisoopperan takana olevassa amfiteatterissa 6.-9.tammikuuta klo 18.00 ja 19.30.

Ennennäkemätön yö Senaatintorilla

Ohjelman lähtölaukaus on vuodenvaihde yhteistyössä WDC, World Design Capital -vuoden alkajaisiksi. Samalla suitsutetaan Helsingin nousua pääkaupungiksi tasan 200 vuotta sitten.

Senaatintorilla järjestettävä valo- ja videoshow:n luvataan olevan jotakin, mitä Suomessa ei ennen ole nähty.

Valoshown "valkokankaana" toimivat Senaatintoria ympäröivän rakennukset. Juuri ennen vuoden vaihtumista Tuomiokirkko muuttuu väri- ja valoteokseksi, Ylistys Helsingille.

Tässä on ensimmäistä kertaa käytetty suurta 3D-mapping-tekniikkaa arkkitehtuuriheijastuksissa. Heijastuksen on suunnitellut ja toteuttanut Mural Media, kuvittajat ovat Agent Pekan Santtu Mustonen, Antti Uotila, Janine Rewll ja Eero Johannes, musiikista vastaavat Lenno Linjama & Jesse Oliver Valo, PANI-projisoinneista Janne Salminen Helsingin Tapahtumatuotannosta.

Rubikin ihme vei 5 kk

LUX Helsingin reitillä on viisi erillistä teosta, ehkä ällistyttävin on valoilla muodostettu Rubikin kuutio Senaatintorilla.

Valotaiteilija Matti Jykylän porukalta meni viisi kuukautta keksiä miten Rubikin kuutio saadaan koottua, kun osaset tehdään valon heijastumina. Ironisesti Jykylä vertaa työtä 6-vuotiaaseen kiinalaispoikaan, joka ratkaisi kuution 37 sekunnissa, vaikka hänen kätensäkin ovat niin pienet, etteivät sormet kunnolla ulotu kuution ympäri kääntämään ruutuja.

Musiikkitalon teos näkyy Mannerheimintielle, muut vaativat jalkautumista Töölönlahdelle ja Hesperian puistoon. Ympäristötaitelija Kaisa Salmi tekee taideyliopistojen opiskelijoiden kanssa valolyhtyjä puistoon, kymmeniä ehkä 60.

Tässä ei tuhlata sähköä

Yhteensä 6 000 valolampun polttaminen kuulostaa ehkä tuhlailulta, mutta energiasta vastaava Stefan Rosenlew Helsingin Energiasta vakuuttaa, että kulutus yhdeksän päivän aikana on vain 8 000 kWh, rahassa noin 800 euroa.

Energiankustannukset ovat pienentyneet joka vuosi - nyt showssa käytetään pelkästään led-valoja. Musiikki- ja muut äänentoistolaitteet vie yllättäen enemmän energiaa kuin valot tässä valoshowssa.

Koko festarin kustannukset ovat 750 000 euroa, sen rahoittaa Helsingin kaupunki, siis veronmaksajat. Kalleinta tässä aineettomassa lystissä on laitteiden vuokraus ja niiden vartiointi. Ulkotiloissa vartiointi on järjestetty ympäri vuorokauden.

Katso Tanja Huutosen juttu (Kymmenen uutiset 29.12.2011)

Lue myös:

    Uusimmat