Mainos

Helsingissä viime vuonna ennätysmäärä mielenosoituksia

Viime vuoden piikki selittyy eläinaktivistien säännöllisillä mielenilmauksilla.

Helsingissä järjestettiin viime vuonna poikkeuksellisen paljon mielenosoituksia. Keskustan poliisipiiriin tehtiin ilmoitus kaikkiaan 205 mielenosoituksesta, kun vuonna 2004 ilmoituksia tehtiin vain 73.

Viime vuoden piikki selittyy eläinaktivistien säännöllisillä mielenilmauksilla. Eläinten suojelijat osoittivat tuolloin mieltään peräti 129 kertaa eli käytännössä lähes yhtäjaksoisesti läpi vuoden. Kohteena oli yleensä eräs suomalainen vaatetusketju.

Tänä vuonna mielenositusten määrä on palannut suunnilleen normaalille tasolle, sillä tähän mennessä keskustan poliisipiiriin on tehty ilmoitus 56 mielenosoituksesta.

Vaikka taannoisen Asem-protestin jälkipyykkiä pestään vielä pitkään, valtaosa mielenosoituksista on edelleen rauhallisia eikä mahdollisten liikennejärjestelyiden lisäksi aiheuta poliisille juuri päänvaivaa.

- Yleensä ne mielenosoitukset, missä tulevat nämä rikkomisen ja pahanteot, niin kyllä se on se sama pieni porukka. He eivät tulekaan osoittamaan mieltään vaan rikkomaan paikkoja, kertoo ylikonstaapeli Kari Jokinen Helsingin poliisista.

Lailla ei vaikutusta naamioitumiseen

Pari vuotta sitten lakiin kirjattu osittainen naamioitumiskielto ei Jokisen mukaan ole juuri vaikuttanut mielenosoittajien pukeutumiseen. Lain mukaan kasvojen peittäminen mielenosoituksessa ei ole kiellettyä, mutta tunnistamattomaksi naamioituminen on rangaistavaa, jos naamioitumisen ilmeisenä motiivina on omaisuuden vahingoittaminen tai väkivalta.

- Samat kaverit siellä ovat huivit silmillä kuin ennenkin. En usko, että sillä on ollut juuri käytännön merkitystä puolin eikä toisin, Jokinen summaa.

Alkavalla viikolla Helsingissä on useita mielenosoituksia. Huomenna iltapäivällä liikkeellä ovat opintorahan korottamista vaativat opiskelijat. Järjestäjät odottavat paikalle tuhansia ihmisiä. Myöhemmin iltapäivällä kaupungin työntekijät osoittavat mieltään Helsingin palkkapolitiikkaa vastaan.

Torstaina järjestetään mielenosoitus sen puolesta, että eduskunnan käsiteltävänä oleva laki sallisi hedelmöityshoitojen jatkuvan nykyisellään.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.