Mainos

Helsingissä ruokamyrkytysepidemia

Helsinkiläisessä työpaikkaravintolassa syöneillä on todettu ruokamyrkytysepidemia. Helsingin ympäristökeskuksen ja terveysviraston mukaan sen aiheuttaja on Cryptosporidium-alkueläin. Rakennusviraston pääkonttorin henkilöstöravintolassa syöneistä on taudin saanut jo 75.

- Sairastuneita on ilmestynyt tipotellen yli viikon jaksona. Luku varmasti kasvaa vielä muutamalla, mutta huippu on ollut jo, kertoo ympäristöterveyspäällikkö Antti Pönkä.

Kyseisen alkueläimen aiheuttamia epidemioita ei ole todettu Suomessa aiemmin. Muualla maailmassa ne ovat melko yleisiä.

- Elintarvikkeista Cryptosporidiumia ei ole Suomessa tutkittu. Nyt kahdessa laboratoriossa pystytetään systeemeitä ja selvitetään, löytyisikö sitä. Elintarvikenäytteet lähetetään myös ulkomaille, joko Tukholmaan tai Baseliin, Pönkä selvittää.

Myrkytyksen alkuperää ei vielä tiedetä, eikä varmuutta ehkä saada vielä edes ensi viikon aikana. Palmian omistama ravintola on suljettu toistaiseksi. Palmia on Helsingin kaupungin omistama liikelaitos, joka tuottaa muun muassa ruokapalveluja.

Työntekijöille on tiedotettu asiasta, ja heitä on kehotettu hakeutumaan hoitoon, mikäli oireet pahenevat.

- Olemme haastatelleet ihmisiä ja selvittäneet, mitä he ovat syöneet. Haastatteluja ei ole vielä analysoitu, mutta en usko, että niistä selviää taudin lähdettä, arvioi Pönkä.

Tautia saattaa ilmetä muuallakin

Helsingin ympäristökeskus pitää mahdollisena, että taudinaiheuttajaa sisältävää tuotetta on käytetty muuallakin. Tautitapaukset eivät välttämättä tule heti ilmi, sillä alkueläimen aiheuttaman taudin itämisaika on noin viikko. Bakteerin tai viruksen aiheuttamat ruokamyrkytykset alkavat yleensä vuorokauden kuluessa.

Epidemia on poikkeuksellinen, koska kyseessä on Suomessa uusi taudinaiheuttaja. Suuruudeltaan vastaavia epidemioita tapahtuu Helsingissä noin kolmesti vuodessa, Pönkä kertoi.

Cryptosporidium aiheuttaa pahoinvointia, ripulia ja kuumeilua. Oireet kestävät muutamasta päivästä kahteen viikkoon, mutta saattavat pahimmillaan jatkua jopa kuukauden. Muutoin terveillä henkilöillä tauti paranee itsestään.

Tauti tarttuu myös ihmisestä toiseen, ja osa tartunnan saaneista saattaa levittää sitä viikon ajan. Sen on todettu leviävän myös uimaveden välityksellä. Uima-altaita tuleekin välttää vähintään kaksi viikkoa taudin jälkeen. Myös käsihygieniaan on kiinnitettävä tuona aikana erityistä huomiota.

Nyt tavatun Cryptosporidiumin tyyppi ei ole vielä tiedossa. Kyseessä on joko Cryptosporidium hominis, jota esiintyy vain ihmisellä tai Cryptosporidium parvum, jota esiintyy myös lemmikki-, hyöty- ja luonnonvaraisilla eläimillä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.