Mainos

Helsingissä outo äänestystulos: Niinistö vei voiton idän lähiöissä, Haavisto keskustassa

Helsinkiläisten äänestyskäyttäytymistä ei tuoreissa presidentinvaaleissa määrittele jako oikeiston ja vasemmiston äänestäjiin. Sauli Niinistö vei voiton esimerkiksi Jakomäessä, Kontulassa ja Mellunmäessä, jotka ovat perinteisesti olleet työväenluokkaisia kaupunginosia.

Pekka Haavisto sen sijaan keräsi äänipottinsa keskustan hyvin toimeentulevilla alueilla, kuten Kampissa, Punavuoressa ja Taka-Töölössä. Vahvimmat Haaviston tukialueet löytyvät Kallion ja Vallilan alueilta, joissa Haaviston kannatus kohosi yli 50 prosentin.

Yhdestäkään Helsingin kaupunginosasta ei löytynyt Haaviston ja Niinistön voittanutta – esimerkiksi Paavo Väyrynen ei noussut missään päin kaupunkia edes toiselle äänisijalle. Kaiken kaikkiaan Niinistöä äänesti helsinkiläisistä 37,2 prosenttia ja Haavistoa 34,5 prosenttia.

Helsingin yliopiston valtio-opin professori Jan Sundberg arvelee, että Haaviston taakse leiriytyivät etenkin korkeasti koulutetut ja syrjintää vastustavat kaupunkilaiset. Myös naiset linnoittautuivat vahvasti Haaviston joukkoihin.

Ihmiset eivät lähteneet Sundbergin mukaan vaaliuurnille sosialismi tai sen puute mielissään, vaan vahvemmaksi äänestysperusteeksi nousi Helsingin, kuten koko maankin tasolla, jako liberaaleihin ja konservatiiveihin.

Hieman yllättävänä Sundberg pitää kuitenkin sitä, että vaikka Haavisto piti kampanjassaan Niinistöä enemmän esillä sosiaalisen hyvinvoinnin asioita, Niinistö silti vei potin heikoimmin toimeentulevilla alueilla.

– Vasemmiston kannattajat tuntuvat hävinneen kokonaan. Missä ovat Lipposen ja Arhinmäen äänestäjät? Eivätkö he äänestäneet ollenkaan? ihmettelee Sundberg.

Katso Raimo Pitkäsen juttu (Seitsemän uutiset 23.1.2012)

Katsomo-video ei ole saatavilla

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.