Helsingissä mitataan savukaasuja helikopterista

Helsingin Hanasaaren voimalaitoksella mitataan hiukkas- ja kaasupäästöjä aivan uudella tavalla. Pellettien ja hiilen seospolton palamistuotteita mitataan kolmesta eri paikasta: tulipesästä, piipusta ja savukaasusta. Mittauksissa käytetään uudenlaisia laitteita ja menetelmiä. Kaasuvanan mittaukset tehdään helikopteriin asennetuilla laitteilla.

- Tämä on ainutlaatuinen mittaus sen takia, että se on niin laaja-alainen. Tässä yhdistetään laitekehitystä, laitetestausta, pelletin polton kokeilua ja ilmanlaatunäkökulmaa, luettelee dosentti Topi Rönkkö Tampereen teknillisestä yliopistosta.

Tutkimuksessa mitataan erityisesti syntyvien pienhiukkasten määrää ja kokojakaumaa. Mittauksissa selviää, muuttuvatko hiukkaskoko ja pitoisuudet matkalla tulipesästä taivaalle. Päästöjen leviämisestä saadaan tarkkaa tietoa, samoin siitä, muuttuvatko päästöt kemiallisesti savun sekoittuessa ilmakehään. Tutkimustuloksia voidaan hyödyntää niin Helsingissä kuin Pekingissäkin.

- Paikallisesti ajateltuna eli Helsingin kannalta tässä saadaan varmistus sille, ettei pellettien tai yleensä biopolttoaineiden käyttö mitenkään vaaranna ilmanlaatua täällä. Toinen laajempi näkökulma on tietenkin se, että parhaimmassa tapauksessa tietoa voidaan hyödyntää vaikka Kiinan ilmanlaatuongelmien ratkaisemisessa, kertoo Topi Rönkkö.

Biopolttoaineiden käytön lisäämisellä voi olla vaikutuksia ilmanlaatuun.

- Ilmasto ja ilmanlaatu ovat kaksi eri asiaa. Ilmastovaikutukset liittyvät polttoaineiden hiilidioksidipäästöihin. Siinä yhteydessä ei puhuta hiukkaspäästöistä. Periaatteessa on mahdollista, että polttoaineen vaihtaminen muuttaa hiukkaspäästöjä ja vaikuttaa ilmanlaatuun. Selvitämme sitä tässä tutkimuksessa, sanoo Rönkkö.

Uudet pellettilaadut testattavina 

Helsingin Energia testaa parhaillaan Hanasaaren voimalaitoksella uusia pellettilaatuja. Aiemmin on jo todettu, että nykyisillä laitteilla kivihiilen seassa voidaan polttaa 5-7 prosenttia kotitalouspellettiä. Nyt testataan teollisuuspellettejä sekä paahdettuja ja höyrykäsiteltyjä pellettejä.

- Paahto- ja höyrypelletit ovat biohiiltä ja niiden ominaisuudet ovat lähellä kivihiiltä. Niiden poltto kivihiilen joukossa voisi olla helpompaa kuin tavallisen pelletin. Nyt haluamme kuitenkin selvittää, aiheuttavatko biopolttoaineet kivihiilen seassa korroosiota (ruostumista, hapettumista) meidän polttokattiloissa. Meitä kiinnostavat myös pellettien polton ympäristövaikutukset, kuvailee Helsingin Energian ilmansuojeluinsinööri Anna Häyrinen.

Jos biohiili osoittautuu toimivaksi polttoaineeksi, sillä voitaisiin korvata arviolta 10-15 prosenttia hiilestä.

Vuonna 2015 Helsinki päättää, rakennetaanko Vuosaareen uusi monipolttoainevoimala vai lisätäänkö pellettien osuutta Salmisaaressa ja Hanasaaressa 40 prosenttiin. Helsingin Energian tavoitteena on, että vuoteen 2020 mennessä uusiutuvan energian osuus nousee nykyisestä 7 prosentista 20 prosenttiin. Vuoteen 2050 mennessä yhtiö lupaa olla hiilineutraali.

 

Lue myös:

    Uusimmat