Mainos

Helsingin terveystietojärjestelmä pois käytöstä

Helsingin terveysasemat, terveyskeskukset ja sairaalat ovat siirtyneet paperisiin potilaskertomuksiin tietojärjestelmää vaivanneiden teknisten vikojen takia. Vika saatetaan saada kuntoon jo huomisaamuksi.

Helsingin kaupungin terveysviraston tietojärjestelmän Pegasoksen käyttö on keskeytetty toistaiseksi siinä ilmenneiden teknisten ongelmien vuoksi. Järjestelmää käytetään kaikilla terveysasemilla, terveyskeskussairaaloissa, psykiatrian poliklinikoilla ja terveyskeskuspäivystyksessä.

Terveysvirastosta kerrotaan, että järjestelmä alkoi hidastella jo viime perjantaina ja sen jälkeen tilanne vain paheni. Eilen aamulla pahimman ruuhkahuipun aikaan oli pakko todeta, että järjestelmä ei ollut hitautensa vuoksi "tuotantokäyttökelpoinen". Sen käyttö keskeytettiin terveysviraston ja järjestelmätoimittajan yhteisellä päätöksellä, ja samalla alettiin selvittää, mistä hidastelu johtui.

Kaupungin terveysasemat, terveyskeskukset ja sairaalat siirtyvät samalla perinteisiin paperisiin potilaskertomuksiin sähköisen potilastietojärjestelmän sijaan. Terveysvirasto on siirtynyt parin viime vuoden aikana sähköiseen potilastietojärjestelmään. Viimeiset toimipisteet siirtyivät uuteen järjestelmään vuoden vaihteessa.

Odotusajat voivat venyä

Tänä aamuna kello 7-9.30 terveysviraston yksiköt saivat ohjeet tulostaa järjestelmästä tarvittavat laboratorio- ja röntgenvastaukset ja varaustiedot. Järjestelmän käyttö keskeytettiin 9.30.

Terveysvirasto toivoo, että uusien kiireettömien vastaanottoaikojen varaamista voitaisiin lykätä ensi viikkoon. Jo sovittuja vastaanottoaikoja ei tarvitse perua, mutta on syytä varautua normaalia pitempiin odotusaikoihin. Terveyskeskuspäivystykset Marian ja Malmin sairaaloissa sekä Lasten ja Nuorten sairaalassa toimivat normaalisti.

Järjestelmän vika paikallistettu

- Jos saamme kaiken läpi onnistuneesti, uskoisimme saavamme järjestelmät kuntoon huomisaamuna, sanoo järjestelmätoimittajan Novo Groupin toimitusjohtaja Raimo Anttila.

Anttilan mukaan terveysviraston järjestelmävika paikallistettiin tänään iltapäivällä ja korjaustoimet ovat meneillään. Anttila luonnehtii terveysviraston järjestelmävikaa hyvin vaikeaksi ja omanlaisekseen. Aivan väärin ei olisi käyttää viasta ilmaisua "persoonallinen".

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.