Mainos

Helsingin Sanomille huomautus ihmisarvoa loukkaavasta pakinasta

Julkisen sanan neuvosto katsoo, että sanomalehden tammikuussa julkaisemassa pakinassa brittiläisten julkkisten Big Brother -televisio-ohjelmasta rikottiin hyvää journalistista tapaa.

Helsingin Sanomat on saanut Julkisen sanan neuvostolta (JSN) huomautuksen ihmisarvoa loukkaavasta kirjoittelusta.

Sanomalehti julkaisi tammikuussa taloussivuillaan pakinan, jossa käsiteltiin brittiläisten julkkisten Big Brother -televisio-ohjelmaa, sen aiheuttamia reaktioita Britanniassa ja ohjelman vuoksi julkisuuteen noussutta tosi-tv-tähteä Jade Goodya. Hän tuli tunnetuksi muun muassa avoimen rasistisista lausunnoistaan kisan sittemmin voittanutta intialaistaustaista Bollywood-tähteä kohtaan.

Pakinassa oli maininta "äpäristä" ja "geneettisesti ala-arvoisesta ihmisaineksesta", joiden JSN katsoi loukkaavan ihmisarvoa. Helsingin Sanomien päätoimittajan Janne Virkkusen mukaan kirjoittaja pyrki tekstissä raakaan ja ironisoivaan retoriikkaan, samaan tyylilajiin kuin Goody tv-ohjelmassa, käyttäessään ilmaisua "geneettisesti ala-arvoinen ihmisaines". Päätoimittajan mielestä ilmaisu oli ajattelemattomasti valittu, mutta kantelu oli aiheeton.

JSN myöntää, että pakinoissa ja kolumneissa on hyväksyttävää käyttää tavanomaista hätkähdyttävämpiä ilmaisuja ja voimakkaampaa kieltä. Sen mielestä Helsingin Sanomat kuitenkin rikkoi hyvää journalistista tapaa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.