Mainos

Helsingin Sanomain Säätiö jakoi apurahoina yli miljoona euroa

Apurahoja saivat mm. Helsingin ja Tampereen yliopiston tutkimushankkeet.

Helsingin Sanomain Säätiö on jakanut loppuvuoden apurahoina runsaat miljoona euroa. Suurimman eli 620 000 euron apurahan sai Helsingin yliopiston Kansainvälisen talousoikeuden instituutti (KATTI) kolmivuotiseen tutkimushankkeeseen Sananvapauden uudet ulottuvuudet. Hanke selvittää viestintään liittyviä oikeudellisia periaatteita muuttuvassa viestintäympäristössä.

Sananvapauden käsitettä tutkitaan suhteessa muihin viestinnässä tärkeisiin vapauksiin ja oikeuksiin, kuten elinkeino-, kilpailu- ja sopimusvapauteen sekä tekijänoikeuksiin. Kuuden hengen tutkimusryhmä koostuu sekä väitelleistä että väitöskirjaa valmistelevista tutkijoista. Ryhmää johtaa dosentti Pia Letto-Vanamo.

Helsingin Sanomain Säätiö myönsi apurahat myös neljälle Tampereen yliopiston Journalismin tutkimusyksikön tutkimushankkeelle. Näiden apurahojen yhteissumma on 310 500 euroa.

Tampereen yliopiston neljä tutkimusta

Digitaalisen kuvankäsittelyn rajat -tutkimuksessa selvitetään, millaisia kuvankäsittelyn sääntöjä ja normeja suomalaisissa sanoma- ja aikakauslehdissä noudatetaan. Asiaa selvitetään kyselytutkimuksella, jossa yli 200 toimittajalta, kuvaajalta ja graafikolta tiedustellaan, millaisen valintaprosessin läpi lehtiin päätyvät kuvat seulotaan ja millainen kuvankäsittely heidän mielestään on hyväksyttävää.

Tutkimusaihe on säätiön mukaan erittäin ajankohtainen: kuvankäsittely ja sen etiikka nousivat viimeksi esiin loppukesästä, kun paljastui, että Reutersin freelancekuvaaja Adnan Hajj oli vääristellyt Libanonin pommituksista ottamiaan kuvia.

Yleisö sanomalehtien voimavarana -tutkimushankkeessa tuotetaan kattava selvitys suomalaisten päivälehtien erilaisista yleisövuorovaikutusmuodoista, kuten yleisöosastoista ja blogeista, ja kartoitetaan lehtien kokemuksia niiden hyödyllisyydestä.

Suomen maahanmuuttajien mediakäyttöä ja suomalaisen valtaväestön suhdetta journalismin tapaan käsitellä maahamme muuttaneita etnisiä vähemmistöjä selvitetään Maahanmuutto ja media -tutkimuksessa.

Neljännessä Tampereen yliopiston tutkimushankkeessa luodaan lasten ja nuorten mediaympäristön ja mediakäytön seurantatutkimuksen menetelmä. Hankkeen tarkoituksena on selvittää, millä tavoin lapset ja nuoret käyttävät mediaa ja mihin tarkoituksiin.

Vaalikoneiden vaikutus -tutkimushanke

Helsingin yliopiston yleisen valtio-opin laitokselle Helsingin Sanomain Säätiö myönsi 22 300 euroa tutkimushankkeeseen, jossa analysoidaan vaalikoneiden käyttötapoja ja selvitetään niiden vaikutusta kansalaisten äänestyskäyttäytymiseen.

Lisäksi säätiö myönsi 46 500 euroa väitöskirjatutkimuksiin ja väitöskirjan jälkeisiin tutkimuksiin.

Vuonna 2007 säätiö jakaa yhteensä neljä miljoonaa euroa apurahoja, joita tutkijat voivat hakea pitkin vuotta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.