Mainos

Helsingin säästöbudjetti ei miellytä

Helsingin kaupunginvaltuuston kolme suurinta puoluetta eivät pidä ensi vuoden tiukkaa säästöbudjettia tyydyttävänä. Kokoomus, vihreät ja sosiaalidemokraatit ovat kuitenkin yhtä mieltä siitä, että menot on pakon edessä sopeutettava alentuneisiin tuloihin.

Juuri loppuneissa ryhmäpuheenvuoroissa todettiin, ettei Helsingillä ole vaihtoehtoa, sillä loputtomasti velaksi ei kaupunki voi elää. Budjettiehdotuksen mukaan Helsingin nettovelka lisääntyy ensi vuonna runsaat 87 miljoonaa euroa. Kaikkiaan lainapotti kasvaa 975 miljoonaan euroon.

Kokoomuksen Jan Vapaavuori syytti synkeästä taloustilanteesta valtiovaltaa, joka on pakottanut Helsingin leikkaamaan, säästämään, karsimaan ja sopeuttamaan "maakuntien iloksi".

Valtionosuusjärjestelmän lisäksi kritiikkiä sai yhteisöveronjako. Kaupunginjohtaja Eva-Riitta Siitonen muistutti Helsingin menettäneen ensi vuoden yhteisöverotuotoissa yhdeksän miljoonaa euroa enemmän aiempaan verrattuna. Sosiaalidemokraattien Maija Anttila toivoi kuitenkin, että syyttelystä päästäisiin jo eteenpäin, sillä hallituksen päätöksistä ovat vastanneet samat puolueet kuin Helsingissäkin.

Velkaantumisen lisäksi puheenvuoroissa huolenaiheeksi on noussut palvelujen turvaaminen. Kaupunginjohtaja Siitonen pitikin tärkeänä löytää ne säästökohteet, joissa vaikutukset ovat mahdollisimman vähäiset. Tavoitteena on säilyttää kaupunkilaisten palvelut mahdollisimman hyvinä. Sosiaalidemokraatit esittivät ryhmänsä huolen etenkin vanhusten, mielenterveyspotilaiden ja lasten hoidosta. Uhkana ryhmä piti myös sitä, että taloudellinen niukkuus katkaisee kaiken muun uutta luovan kehityksen. Keskustelu budjetista jatkuu valtuutettujen puheenvuoroilla, joita on pyydetty kolmisenkymmentä.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.