Mainos

Helsingin pörssin vahvaan kasvuun uskotaan

Pörssi aikoo myös jatkossa pysyä kehityksen kärjessä ja kymmenen suurimman eurooppalaisen pörssin joukossa. Pörssin vahvuuksina pidetään paitsi uusia yhtiöitä myös ennen muuta uutta tietotekniikkaa ja tehostunutta kauppojen selvitystyötä.

porssi-etusivu


Viime vuonna Helsingin pörssiin listautui ennätysmäärä uusia yhtiöitä eli 28 yhtiötä. Vahvan listautumistahdin uskotaan jatkuvan myös tulevina vuosina. Uutta potkua uskotaan tulevan myös pörssin toisen lippulaivan eli Soneran tulevista tytäryhtiöistä Smart-Trustista ja Zedistä. Mitään päätöksiä tietoturvapalveluja tuottavan Smart-Trustin ja mobiilipalveluja tarjoavan Zedin listautumisesta ei vielä ole. Todennäköisesti molempien yhtiöiden osakkeet tullaan kuitenkin listamaan myös Helsingin pörssiin.

Virallisella pörssiin aikovien listalla on tällä haavaa vain viisi yhtiötä. Näistä päälistalle on kertonut listautuvansa Aktia Säästöpankki ja Ensto Oy, edellinen kertoi aikeistaan jo vuonna 1993 ja jälkimmäinen 1995. Lähiaikoina päälistalla saa noteerauksensa kiinteistösijoitusyhtiö Aleksia. NM-listalle ovat virallisesti kertoneet tulostaan ohjelmistotalo Basware ja Internet-yhtiö Satama Interactive. Julkisuudessa on NM-listalle istutettu jo pitkään myös Internet-operaattori Saunalahden Serveriä.

Pörssissä 150 yhtiötä


Helsingin pörssissä yhtiöiden lukumäärä kasvoi viime vuonna yli viidenneksen 150 yhtiöön ja osakevaihto kaksikertaistui 104 miljardiin euroon. Myös suurten kansainvälisten etävälittäjien lukumäärä Helsingissä oli voimakkaassa kasvussa. Pörssilistautuminen on etenkin viime vuosina kääntynyt selvään nousuun. Koko viime vuosikymmenen aikana pörssi sai uusia yhtiötä kaikkiaan 79, joista 52 tuli listalle kolmen viime vuoden aikana.

Pörssilistalta poistui viime vuoden aikana yhdeksän yhtiötä. Viime vuonna pörssiin rynnistivät etenkin kasvuyhtiöt, joista pääosa keskittyi Internet-palveluihin. NM-listalle sijoittuneita kasvuyhtiöitä pörssiin tuli kahdeksan: Tj Tieto, Nedecon, Biohit, TH Tiedonhallinta, Sysopen, Tieto-X, Liinos ja Proha. Pääosa eli 17 uusista ja osin vanhojen yhtiöiden yhdistämisen tuloksena syntyneistä yhtiöistä listautui päälistalle. Keskisuuria ja I-listalle tulleita yhtiöitä oli kolme eli jo 1970-luvulla pörssissä noteerattu Marimekko, Stonesoft ja Tilamarkkinat.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.