Mainos

Helsingin pörssin uudet listautujat vähissä

20:45

Tamperelaisperäisen ravintolayhtiö Restamaxin päätä ei edes taantuma palella.

Yritys on listautumassa Helsingin pörssiin ensimmäisenä ravintola-alan yrityksenä. Restamaxilla on tällä hetkellä noin 60 ravintolaa, joista valtaosa on edelleen maakunnissa.

- Vaikka tietyllä tavalla taantuma onkin, uskomme että ravintola-ala ja varsinkin ne ravintola-alan tyypit missä me toimimme, menevät kuitenkin ihan hyvin, Restamaxin hallituksen puheenjohtaja Timo Laine sanoo.

Päämarkkinoille tänä vuonna 4 listautumista

Restamax on harvinaisuus, sillä listautumiset ovat olleet Helsingin pörssissä viime vuosina vähissä. Suurin osa vähäisistäkin uusista listautumisista on ollut lisäksi irtautumisia vanhoista pörssiyhtiöistä.

Tänä vuonna päämarkkinoille on listautunut toistaiseksi 4 yhtiötä, viime vuonna vain 2. Vuonna 2011 Helsingin pörssin päämarkkinoille ei listautunut yhtään yritystä.

Myöskään eräänlaiseksi päälistan esikouluksi perustetulle, pienemmille kasvuyrityksille suunnatulle First North -listalle, ei ole tullut juurikaan uusia yrityksiä. Helsingin pörssin First North -listalla on toistaiseksi vain 5 yritystä.

Vaikka viime vuodet ovat olleet vaikeita, NASDAQ OMX Helsingin toimitusjohtaja Lauri Rosendahl uskoo Helsingin pörssin nousuun.

Useat yritykset käyvät Rosendahlin mukaan tällä hetkellä aktiivisia neuvotteluja pörssiin listautumisesta.

- Ympäristö uusien listautumisten osalta näyttää tällä hetkellä olevan oikein suosiollinen, kyllä tällä hetkellä on selvästi parempi ilmapiiri käynnissä, Rosendahl sanoo.

- Listautuminen ei ole mikään itseisarvo, mutta se on tietty kuumemittari siitä, onko taloudessa yrityksiä, joilla on kasvuhalukkuutta ja investointitarpeita, ja niistä on ollut Suomessa vähän pulaa viime vuosina.

Tukholmassa kolminkertaisesti listautumisia

Jos Helsingin pörssin listautumisia verrataan esimerkiksi Tukholman pörssin listautumisiin, ero on todella raju. Tukholman pörssin päämarkkinoilla on ollut 2000-luvulla toistaiseksi 166 uutta listautumista, kun Helsingissä vastaava luku on 57.

Lisäksi Tukholman pörssin First North -listalla on jo 147 yritystä.

Pörssin toimitusjohtajan mukaan listautumisprosessi on raskas, eikä myöskään Suomen verotus suosi listautujaa.

- Meillä on listautumisten osalta verotuksellisia haittatekijöitä, jotka ovat täysin poikkeuksellisia läntisissä teollistuneissa maissa. Omistajalle on tiukempi verotus, jos yhtiö menee pörssiin kuin jos se pysyy pörssin ulkopuolella. Tämä kyllä hankaloittaa listautumista, Lauri Rosendahl sanoo.

Myös Restamaxille listautumisprosessi on ollut vaativa ja aikaa vievä.

- Kun tähän prosessiin lähdettiin, tehtiin ihan selvä päätös siitä, että tänä vuonna keskitytään viemään tämä prosessi loppuun. Keskitytään hoitamaan tätä, koska kyllä se syö voimavaroja aika paljon, Timo Laine sanoo.

Helsingin pörssin listalta on viime vuosina myös poistunut useita yhtiöitä. Eilen poistui viimeisimpänä Yhdysvaltoihin myyty tietoturvayhtiö Stonesoft.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.