Mainos

Helsingin pörssi

Osakekurssien lasku Helsingin pörssissä jatkui tänään edelleen verraten jyrkkänä. Hex-yleisindeksin mukaan kaupantekokurssit tippuivat päivän aikana keskimäärin 1,9 prosenttia, ja vaihdetuimmilla osakkeilla lasku oli 2,2 prosenttia. Kuluvan viikon aikana kurssit ovat laskeneet päivittäin, ja viikkolaskua on kertynyt keskimäärin yli viisi prosenttia.

Synkän pörssikehityksen syyt löytyvät kansainvälisistä pörsseistä, Saksan korkojen noususta ja ennen muuta Yhdysvaltain korkohermoilusta. New Yorkissa kursseja on ajanut laskuun odotukset maan keskuspankin todennäköisestä korkojen nostosta. Yhdysvaltain keskuspankin avomarkkinakomitea kokoontuu päättämään koroista ensi viikon tiistaina.

Uskoa korkojen nostoon lisäsi myös Yhdysvaltain keskuspankin pääjohtajan Alan Greenspanin aamuinen puhe. Hän totesi kongressin talouskomiteassa, että keskuspankki saattaa joutua nostamaan lähiaikoina korkoja estääkseen inflaation kiihtymisen.

Greenspanin mukaan inflaatiopaineet tulevat lähinnä työmarkkinoilta, missä työvoiman kysyntä on olut vilkasta ja palkat nousseet hintoja voimakkaammin. New Yorkin pörssi kääntyi tänään aamupäivällä yli prosentin laskuun.

Helsingin pörssissä vakuutusosakkeet halpenivat tänään keskimäärin 2,2 prosenttia, kuljetusyhtiöiden osakkeet 2,5 prosenttia ja kaupan osakkeet kaksi prosenttia. Teollisuudessa metsäyhtiöt halpenivat keskimäärin 2,8 prosenttia, sähköyhtiöt Espoon Sähkön hyvästä tuloksesta ja osingonkorotuksesta huolimatta yli kuusi prosenttia ja tietoliikenne Nokian johdolla 2,3 prosenttia.

Nokian osakkeiden hinnat painuivat halvimmillaan alle 300 markan, mutta molemmat Nokian osakkeet päätyivät viimeisissä kaupoissa 310 markan kurssiin. A-osakkeen hinta laski edellispäivästä 7,20 markkaa ja K-osakkeen 6,50 markkaa.

Pörssi hallitus päätti tänään ottaa PK Cablesin osakkeen pörssilistalle 3. huhtikuuta 1997. Osake sijoitetaan tietoliikenne ja elektroniikka -toimialaan ja sen pörssierä on sata osaketta. Osakkeen nimellisarvo on kaksi markkaa.

Rautakirjan hallitus ehdottaa yhtiön osakkeille maksettavaksi 12 markan suuruista osinkoa, jossa on nousua edellisvuodesta kaksi markkaa. Aamulehden osakkeet noteerattiin tänään ilman kolmen markan osinkoa, ja myös Metsä-Serlan osakkeesta irtosi markan osinko.

Pörssin osakevaihto oli 681 miljoonaa markkaa. Päivän vaihdetuin yhtiö oli Nokia 163 miljoonalla markalla. Sammon vaihto oli 104 miljoonaa markkaa, UPM:n 74 miljoonaa markkaa, Meritan 62 miljoonaa markkaa ja Pohjolan 27 miljoonaa markkaa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.