Mainos

Helsingin pörssi

Yhdysvaltain keskuspankin päätös pitää korot ennallaan käänsi New Yorkin pörssin ja myös Euroopan pörssit nousuun. Helsingissä osakkeiden hinnat kallistuivat keskimäärin 2,1 prosenttia, ja Hex-yleisindeksi kirjasi uudeksi kaikkien aikojen huippuluvuksi 3097.7 pistettä. Pörssin osakevaihto nousi 873 miljoonaan markkaan.

Myös ostotarjouksilla mitaten nousulinja oli vahva. Sijoittajien ostotarjouksista 61 kappaletta vahvistui, 22 pysyi ennallaan ja 11 ostotarjousta laski.

Päivän kärkinousija oli Nokia, jonka osakkeet kallistuivat uusiin kaikkien aikojen huippuhintoihin, Nokian A-osake 349 markkaan ja K-osake 348 markkaan. A-osakkeen päätöshinta kipusi eilisestä 12,90 markkaa 348 markkaan ja K-osakkeen 13 markkaa 347 markkaan. Nokian lisäksi toimialan osakkeista kallistuivat PK Cables ja Vaisala.

Teollisuusosakkeista vahvassa vedossa olivat myös metallin ja metsäyhtiöiden osakkeet. Enson A-osakkeen huippuhinta parani 1,40 markkaa 48 markkaan ja UPM:n 90 penniä 124,40 markkaan.

Metalliryhmässä kallistuivat etenkin Rauman, Outokummun, Rauteen ja Valmetin osakkeet. Rauman huippukurssiksi kirjattiin tänään 121 markkaa, ja viimeinen kauppa Rauman osakkeilla tehtiin 5,90 markkaa parantuneeseen 120,90 markan kurssiin. Outokummun päätöshinta parani 2,50 markkaa 106 markkaan ja Valmetin 1,40 markkaa 89,90 markkaan.

Pankkiosakkeiden hinnat kohenivat Meritan ja Okon nousujen ansiosta keskimäärin kaksi prosenttia. Vakuutusryhmässä Pohjolan A-osakkeen päätöshinta parani neljä ja B-osakkeen 3,50 markkaa. Sammolle kertyi nousua viisi markkaa 475 markkaan.

Nokian päivävaihto oli 358 miljoonaa, Rauman 84 miljoonaa, UPM:n 62 miljoonaa, Enson 30 miljoonaa ja Keskon 27 miljoonaa markkaa.

UPM-Kymmene keskeytti tänään puolenpäivän jälkeen Rauman osakkeiden myynnin yleisölle. Syynä oli osakkeiden runsas kysyntä. Osakkeiden kysyntää kiihdytti etenkin aamulla kerrottu 113,50 markan merkintähinta, sillä osakkeen hinta pörssissä oli samaan aikaan seitsemän markkaa korkeampi.

Rauma päätti tänään käyttää UPM:n tarjousta lunastaa miljoona kappaletta omia osakkeitaan UPM:ltä. Osakkeiden lunastushinta on 13,50 markkaa. Osakkeet mitätöidään, minkä jälkeen Rauman osakkeiden kokonaismäärä putoaa 53 miljoonaan osakkeeseen.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.